Kultura

U Tuzli promovisana trilogija profesora Mehmedalije Hadžića

U amfiteatru Behram - begove medrese u Tuzli večeras je održana promocija trilogije profesora Mehmedalije Hadžića.

FOTO: EDIN SKOKIĆ
FOTO: EDIN SKOKIĆ

Bilo je riječi o knjigama: “Sa Kur’anom Mudrim i Hadisom Časnim”, “Sa Božijim poslanicima i vijesnicima” i “Sa ljudima i događajima”. U svoje ime želim kazati da nije nastala ova trilogija ja bih imao isto poštovanje prema Mehmedaliji Hadžiću jer je on prije svega čovjek vjerodostojnosti i svjedočanstva, izuzetan primjer, uzor među ulemom. On je to postigao, prije svega, s milošću božijom.

Važno je da govorimo i pišemo o našim ustanovama, za katedrama, u našim čaršijama, ali moramo biti u narodu. Naše djelovanje je u narodu. Mehmedalija efendija je sve ove važne etape prelazio uporno, istrajno i hrabro, nikada nije ustuknuo, a bilo je sudara sa teškim okolnostima – rekao je na promociji tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović.

O trilogiji govorili su i promotori prof. dr. Almir Fatić, prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Orhan Bajraktarević, Izedin Šikalo i autor prof. Mehmedalija Hadžić. Ovo je četvrta promocije trilogije profesora Mehmedalije Hadžića u Bosni i Hercegovini i zaista su ove tri knjige veliko blago. Iz tih knjiga mi možemo vidjeti njegovo veliko znanje i poznavanje koje nam je ostavio i imam običaj kazati da su ove tri knjige neprocijenjivo blago koje nam je ostavio profesor Hadžić. U njima možemo pratiti autora kao hatima, mualima, imama, vjeroučitelja, profesora… Ova trilogija obuhvata njegova tri životna perioda – rekao je promotor prof.dr Almir Fatić.

Autor profesor Mehmedalija Hadžić izrazio je zahvalnost što je promocija održana u njegovom rodnom kraju, jer je on rođen u Sladni kod Srebrenika.

Organizatori promociji su Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.