Kultura

Počeo 27. festival komedije “Smijeh je lijek”

Pozorište je terapija, a smijeh je lijek. Tako se najkraće može reći za teatarski festival, posebno kada je komedija u pitanju.

FOTO: POZORIŠTA MLADIH SARAJEVO
FOTO: POZORIŠTA MLADIH SARAJEVO

U Centru kulture i mladih Općine Centar, počeo je 27. festival komedije “Smijeh je lijek”, na kojem će biti izvedeno šest predstava.

Tradicionalno, predstavom Zijaha A. Sokolovića otvoren je ovogodišnji Festival komedije “Smijeh je lijek”. Ovoga puta, publika je imala priliku gledati “Lijevo Desno Glumac”, kojom Sokolović uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru”.

“Komedija se odlikuje veselim sadržajem. Cilj komedije jeste da nasmije publiku, a samim tim mi smo ponosni jer 27 godina nasmijavamo našu publiku, jer smijeh je lijek”, kaže Ernis Šljivo – direktor Centra kulture i mladih Općine Centar.

Smijeh je lijek, a pozorište je terapija.

“Ova vrsta hrane, ako govorimo o umjetnosti, ako govorimo o pozorištu je neophodna i bez nje teško ćemo se izvući iz situacije u kojoj se nalazimo. Ova vrsta festivala ‘Smijeh je lijek’, sigurno daje ljudima pravo da se kroz ovu vrstu iluzije nasmiju stvarnosti koja je isto jedna vrsta iluzije”, poručuje glumac Zijah A. Sokolović.

Ove godine, na festivalu će biti odigrano šest predstava teatara iz naše zemlje, ali i regije, piše N1.

“Dolaze nam teatari iz Beograda, predstave ‘Pomahnitali’ i ‘Muškara u sendviču’, iz Zagreba nagrađivana predstava ‘Ritina škola’, iz Zenice ‘Ko je lud’ i domaća predstava ‘Luda kuća’. Uglavnom šest predstava na ovogodišnjem festivalu”, ističe Armin Omerović – stručni saradnik CKM-a.

Nakon festivala, CKM radi na novoj predstavi “Plastika” koju će režirati Zijah A. Sokolović. Premijera je planirana za 21. maj.