Kultura

Nezapamćene ovacije za „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“

U Beogradskom dramskom pozorištu odavno nije primijećena takva gužva, interesovanje publike itraženje „karte više“ kao sinoć, na gostovanju autorske predstave reditelja Harisa Pašovića, uprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo u kojoj filmsku ikonu Marlenu Dietrich koja je odbila dapodrži nacističku propagandu Hitlera igra Mirjana Karanović.

FOTO:  VELIJA HASANBEGOVIĆ
FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ

Pored Mirjane u predstavi su igrali Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

„Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ podigla je na noge prepuno gledalište BDP-a, koje jevišeminutnim, frenetičnim ovacijama i uzvicima bravo ispratila njenu glumačku i autorsku ekipu.Oduševljenje i aplauzi s pravom su pripali i dizajnerkama kostima Irmi Saje i Vanji Ciraj, scenografimaLadi Maglajlić i Vedadu Orahovacu, kompozitoru Dini Šukalu, dizajneru videa Dini Hujiću, dizajnerusvijetla Branislavu Milinkoviću.

„Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde – bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veomaposebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svojeokoline – bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini.

Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbogsvog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svogerotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata.

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljnopatriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To suozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tuoptužnicu.

Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešnomjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život ijednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima injenom ljudskom supstancom.” – izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

“Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukcijiNarodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.