Svijet

Azerbejdžan će osigurati gorivo i hranu za armensko stanovništvo u Karabahu

Na sastanku zvaničnika Azerbejdžana i predstavnika armenskog stanovništva u Karabahu, azerbejdžanska strana je prihvatila zahtjev da u najkraćem roku osigura pomoć karabaškim Armencima u gorivu i hrani, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
FOTO: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Delegacija armenskog stanovništva iz azerbejdžanske regije Karabaha stigla je jutros u grad Yevlah da se sastane sa azerbejdžanskim vlastima. Armenske predstavnike prate i ruski mirovnjaci.

Iz ureda predsjednika Azerbejdžana saopćeno je da je sastanak kojem je prisustvovao protekao u konstruktivnom i pozitivnom okruženju.

Azerbejdžansku delegaciju vodi Ramin Mammedov, izaslanik predsjednika Ilhama Aliyeva odgovoran za kontakte sa Armenima u Karabahu, a David Melkumyan i Sergey Martirosyan predstavljaju Armene iz Karabaha.

U saopćenju iz Bakua navedeno je da je Mammadov tokom sastanka predstavio planove azerbejdžanske strane, na kojem su razmotrena pitanja reintegracije armenskog stanovništva u Karabahu, ponovnog uspostavljanja infrastrukture i organizacije na osnovu azerbejdžanskog Ustava i zakona.

Naglašena je važnost hitne implementacije pitanja iz deklaracije objavljene nakon antiterorističke operacije azerbejdžanske vojske.

Azerbejdžanska strana je odgovorila na zahtjev te će u kratkom roku biti obezbijeđeno gorivo i humanitarna pomoć, posebno za grijanje vrtića i škola, kao i za potrebe hitne medicinske pomoći i vatrogasne službe.

Dogovoreno je da se uskoro održi novi sastanak.

Azerbejdžanska vojska je 19. septembra započela antiterorističku operaciju s ciljem uspostavljanja ustavnog poretka u Karabahu.

Ilegalne armenske naoružane grupe u Karabahu su položile oružje nakon 24 sata azerbejdžanske operacije.

Sastanak u Yevlahu organiziran je s ciljem razogovora o integraciji armenskog stanovništva u azerbejdžanskoj regiji Karabah.

Prihvati notifikacije