Zdravlje

Aparat za kafu u vašem uredu može naštetiti vašem zdravlju

Uzorci koje je uzeo švedski tim istraživača pokazuju kako oni koji svakodnevno piju kafu mogu biti izloženi riziku od viših razina holesterola i kardiovaskularnih bolesti.

kafa kafa iz aparata espreso kafa
FOTO: UNSPLASH

Možda ćete htjeti ponovno razmisliti o kafi na pauzi i popiti čaj za promjenu. Naime, nova studija švedskih istraživača otkrila je da su visoke razine tvari koje podižu holesterol prisutne u većini aparata za kafu na radnom mjestu.

Cafestol i kahweol

Dvije tvari o kojima je riječ su cafestol i kahweol, a obje se nalaze u zrnu kafe. Istraživači sa Sveučilišta Uppsala su uzeli uzorke iz četrnaest aparata za kafu u sobama za odmor na različitim radnim mjestima koristeći pet različitih marki kafe.

Pročitajte još

Koncentracije su varirale ovisno o stroju i vremenu, prema nalazima objavljenim u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, prenosi Euronews.

Aparati za kafu

Aparati za kuhanje kafe – najčešći tip aparata za kafu na radnim mjestima koja su proučavana – i kuhana kafa u džezvi pokazali su najveću koncentraciju tvari koje podižu holesterol.

“Iz ovoga zaključujemo da je proces filtriranja ključan za prisutnost ovih tvari koje podižu holesterol u kafi”, izjavio je David Iggman, istraživač sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj i glavni autor studije.

“Očito, ne uspijevaju ih svi aparati za kafu filtrirati. Ali problem varira između različitih tipova aparata za kafu, a koncentracije su također pokazale velike varijacije tijekom vremena”, dodao je.

“Većina uzoraka kafe sadržavala je razine koje bi mogle utjecati na razine LDL holesterola ljudi koji su je pili, kao i na njihov budući rizik od kardiovaskularnih bolesti”.

LDL – ili lipoprotein niske gustoće – holesterol često se naziva “lošim” holesterolom.

Filtrirana kafa je “poželjna”

“Ljudima koji piju puno kafe svaki dan, jasno je da je poželjnija kafa s filtrom ili druga dobro filtrirana kafa”, dodao je.

Utvrđeno je da uporaba papirnatih filtara gotovo potpuno filtrira molekule.

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdili točni učinci na razinu holesterola među potrošačima, prema Iggmanu.

Prirodno prisutan u tijelu, holesterol može postati problem ako ga ima previše. Može se nakupljati u plaku na stijenkama arterija čineći ih tvrdim i suženim, prema klinici Mayo sa sjedištem u SAD-u.

Ponekad se komadić plaka može odvojiti i stvoriti krvni ugrušak koji može izazvati srčani ili moždani udar.

Europljani – najviše holesterola

Europa je regija s najvećom prevalencijom holesterola u svijetu, pri čemu se procjenjuje da više od 50 posto odraslih živi s razinama višim od prosjeka.

Prema podacima Statista iz 2021., Litva je imala jednu od najviših prosječnih razina holesterola u Europi, dok je Grčka bila među najnižima.