Magazin

Ako primijetite ovo na krompiru - prekočite ga!

Liječnik opće prakse iz Singapura, dr. Samuel Choudhury, upozorio je da ne bi trebalo jesti krumpir ako je proklijao ili ako je pozelenio.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Međutim, Agencija za standarde hrane, agencija odgovorna za sigurnost i higijenu hrane, naglašava da su trovanja kao posljedica visokih razina glikoalkaloida vrlo rijetka i savjetuje kako sigurno postupati s krompirom koji je zelen ili koji je proklijao.

Dr. Choudhury je podijelio priču žene koja je završila na hitnoj nakon što je pojela pire krompir. Liječnici su njene simptome povezali s krompirom zelene nijanse, što znači da sadrži solanin – glikoalkaloid.

Prevelike količine solanina mogu uzrokovati simptome kao što su glavobolja, povraćanje i proljev, prenosi express.co.uk. Prirodni toksin također može biti prisutan u klicama koje su izložene svijetlom i vlažnom okruženju.

Pročitajte još

Dr. Choudhury savjetuje da se krompir drži u mraku. Iako neki navode da je dovoljno samo odrezati zeleni dio krumpira, on savjetuje da je bolje uzeti novi krompir koji nema klice i zelene nijanse.

Agencija za standarde hrane upozorava da se visoke razine glikoalkaloida mogu pronaći u zelenim, oštećenim i proklijalim dijelovima krompira.

“Visoke razine glikoalkaloida mogu poremetiti probavni sustav i uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, povraćanja i proljeva”, navodi agencija.

No, agencija također naglašava da je “trovanje glikoalkaloidima iznimno rijetko iako se krompir u mnogim zemljama jede u vrlo velikim količinama”. Ako krumpir ima klice, zelene ili trule dijelove, agencija savjetuje da uklonite te dijelove prije konzumacije.

Štoviše, kako bi se izbjegla proizvodnja visokih razina glikoalkaloida u krumpirima, agencija savjetuje da krumpir “čuvate na hladnom, tamnom i suhom mjestu”, prenio je N1.