Povrće je nezaobilazno u mnogim jelima, ali da bi zadržali svježinu, potrebno ih je pravilno skladištiti. Malo je ljudi svjesno da kupus i zelena salata ima zaštitnu koru, što je čini sklonijom kvarenju ako se samo ostavi u frižider.
Ako se ostavi neoprana i nepokrivena, salata se može osušiti i uvenuti zbog visokog udjela vode, ali također je vjerovatno da će postati sluzava ili čak pljesniva ako se ne skladišti pravilno.
No, prema riječima stručnjakinje za hranu Laure Fuentes, održavanje svježine salate traje samo nekoliko minuta, a sve što trebate učiniti je oprati je i pohraniti u plastičnoj vrećici s papirnatim ubrusom.
“Kada budete prali salatu, koristite mješavinu octa i vode. Nakon što ste je očistili, temeljito je isperite”, navela je stručnjakinja.
Možda se čini čudnim prati povrće prije nego što vam zatreba, ali listovi salate mogu sadržavati bakterije i prljavštinu, što može ubrzati rast plijesni.
Bijeli ocat koji se koristi za preljeve za salatu sadrži octenu kiselinu koja ima antimikrobna svojstva koja ubijaju štetne bakterije, pomažući da salata duže ostane svježa.
Sve što trebate učiniti je pomiješati bijeli ocat s vodom u omjeru 1:3 i namočiti kupus ili listove salate neke tri minute. Prilikom pranja, obavezno isperite kako biste spriječili okus octa. Nakon toga, osušite povrće na čistoj kuhinjskoj krpi.
Ključno je ukloniti svu vlagu iz salate prije hlađenja jer će svaka vlaga uzrokovati brzo kvarenje. Za pohranu, salatu stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem s papirnatim ubrusom ili posudom s poklopcem. Ubrusi će upiti višak vlage. Budući da salata ima visok udio vode, ova metoda može pomoći da ostane svježa 10 do 14 dana.