Magazin

Ovakva jaja su najukusnija: Gotovo niko ne koristi ovu namirnicu, a vrsne kuharice je uvijek dodaju

Kuhari tvrde da postoji jedan trik koji može obična jaja učiniti puno ukusnijima.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Jaja su jednostavan i hranjiv obrok koji se brzo priprema, a pržena su gotova za samo nekoliko minuta. Ipak, kuhari ističu da postoji jedan trik koji obična jaja može pretvoriti u pravi delikates.

Jaja na tostu odličan su izbor za doručak, užinu, ručak ili večeru. Brzo se spremaju, bogata su hranjivim sastojcima i savršeno se slažu sa sočnim paradajzom, svježim špinatom i avokadom.

Ako često konzumirate ovakav obrok, lako vam može dosaditi, napominje kuharica Ema Laperk, koja savjetuje da u tavu dodate dva sastojka – začinsko bilje i maslinovo ulje – pa tek onda razbijete jaje, prenosi Express.

Pročitajte još

Prema njenom savjetu, žalfija je sjajan dodatak prženim jajima, ali možete koristiti i druge aromatične biljke.

„Možete dodati nasjeckani vlasac, usitnjenu mentu ili kopar, listiće žalfije, origana ili timijana, pa čak i sjeckani mladi luk“, kaže Ema.

Osnova ovog ukusnog jela s aromatičnim biljem je jednostavna – sve se prži zajedno kako bi se mirisi i ukusi upili u žumance i bjelance.

Priprema:

Zagrijte manju tavu na jakoj vatri

Dodajte maslinovo ulje – najbolje je koristiti visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje zbog njegovih brojnih zdravstvenih prednosti

Kada ulje postane vruće, ubacite začinsko bilje

Smanjite vatru na srednje jaku kako se bilje ne bi zapalilo, i pržite nekoliko sekundi dok ne postane hrskavo

Razbijte jaje i nježno ga stavite preko bilja

Ako se dio začinskog bilja odvoji, možete ga kašikom vratiti na mjesto

Nastavite pržiti jaje i povremeno ga prelivajte vrućim maslinovim uljem kako bi bjelance postalo čvrsto, a žumance ostalo mekano

Lagano okrenite jaje pomoću lopatice

Na kraju pospite prstohvatom krupne soli i poslužite odmah