Magazin

Volite tijesto? Ovaj turski specijalitet jedu na svakom koraku, kao mi palačinke

Ako ste ljubitelj tijesta i s vremena na vrijeme poželite nešto malo drugačije – na pravom ste mjestu.

FOTO: SCREENSHOOT/ GOURMETTRAVELLER
FOTO: SCREENSHOOT/ GOURMETTRAVELLER

Pogačice koje će vas oduševiti zovu se gözleme tradicionalna turska pogača od tankog tijesta, punjena nadjevima poput sira, špinata, mesa, krumpira ili gljiva.Gözleme potječe iz Anadolije, a ime dolazi od turske riječi göz, što znači oko ili mrlja. To se odnosi na tamne mrlje koje se pojavljuju na tijestu tijekom pečenja, što je ono što ga čini karakterističnim. Nekada je to bilo tradicionalno jelo turskih seljaka i nomada jer se lako pripremalo od jednostavnih namirnica dostupnih u kućanstvu.

Tijesto se pravi od brašna, vode, soli i ponekad malo ulja ili jogurta kako bi bilo elastičnije. Nakon što se tanko razvalja, puni se nadjevom i savija kao palačinka ili pita. Peče se bez ulja ili s vrlo malo maslaca, a gotovi gözleme se često premažu otopljenim maslacem za dodatnu sočnost.

Najčešći nadjevi:

Peynirli gözleme – sa sirom (često feta ili beyaz peynir) i začinskim biljem

Ispanaklı gözleme – sa špinatom i sirom

Kıymalı gözleme – s mljevenim mesom (govedina ili janjetina)

Patatesli gözleme – s pire krumpirom i začinima

Mantarlı gözleme – s gljivama i sirom

Danas je gözleme popularan u cijeloj Turskoj i može se pronaći u pekarama, na tržnicama i u restoranima s tradicionalnim jelima. Turci ga pripremaju i kod kuće, osobito za doručak.

Potrebni sastojci

Za tijesto:

380 g brašna

190 ml mlake vode

90 ml maslinovog ulja

so

Za nadjev:

300 g špinata

300 g feta sira

2 jaja

2 češnja bijelog luka

so i biber

Kako se pripremaju:

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto i ostavite da kratko odstoji. Tijesto podijelite na četiri loptice i svaku razvaljajte u krug. Pripremite špinat i napravite nadjev, stavite ga na polovicu tijesta, preklopite i pritisnite rubove. Gözleme pecite u velikoj tavi dok ne postanu hrskave, a možete ih peći i na roštilju.