Njegovo ime znači “munja”, ali ništa u ovom desertu nije naglo, osim emocije kad zagrizete. Hrskava korica i meka unutrašnjost ispunjena kremastom vanilijom, stvaraju simfoniju ukusa koja ne podnosi žurbu.
Francuska, 19. stoljeće
Prvi put napravljen u kuhinji Marie-Antoine Carêmea, pionira moderne francuske kuhinje. Ubrzo je osvojio vitrine najboljih pariških pâtisserie.
Glavni sastojci (10 porcija)
Tijesto (pâte à choux):
Voda – 125 ml
Maslac – 60 g
So – prstohvat
Šećer – 5 g
Glatko pšenično brašno – 75 g
Jaja – 2 kom (veličine M, cca 100 g)
Vanilija krema (crème pâtissière):Punomasno mlijeko – 250 mlVanilija mahuna – 1 kom (ili 1 kašikica čistog ekstrakta)Žumanjci – 3 kom (cca 60 g)Kristalni šećer – 60 gGustin (kukuruzni škrob) – 20 gMaslac – 30 g (sobne temperature)
Priprema u 2 koraka!
Pripremite tijesto i pecite
U loncu zagrijte vodu s maslacem. Umiješajte brašno dok ne dobijete glatku masu. Kad se ohladi, dodajte jaja jedno po jedno. Pomoću slastičarske vrećice formirajte duge trake i pecite na visokoj temperaturi dok ne postanu zlatno-hrskave.
Napunite pecivo
Skuhajte klasičnu crème pâtissière s pravom mahunom vanilije. Ohlađeni éclair prerežite ili probušite pa punite kremom.
Svaki zalogaj nosi u sebi melodiju Pariza – između prvog i zadnjeg sloja vanilije, čuje se zvuk Seine. Bon appétit!