Zdravlje

NE IGNORIŠITE OVO Kardiologinja preporučuje voće koje štiti srce

Srce je naš najvažniji mišić, a često ga zanemarujemo dok ne bude kasno.

Tjestenina s avokadom, gotova za 20ak minuta
FOTO: PEXELES

Prema riječima ugledne kardiologinje, postoji jednostavan, prirodan način da ojačamo njegovo zdravlje redovnom konzumacijom jednog voća koje ima snažan zaštitni učinak na srčani sistem.

Međutim, postoje i namirnice za koje je dokazano da štite zdravlje srca – uključujući voće. Kardiologinja Sarah Alexander otkrila je koje joj je najdraže voće za zdravlje srca, a njezin odgovor iznenadio je mnoge: avokado.

Pročitajte još

Avokado sadrži vitamine, minerale i antioksidanse koji podržavaju zdravlje srca. Jedan od ključnih je kalij. “Kalij pomaže snižavanju krvnog tlaka smanjujući učinke natrija”, rekla je dr. Alexander za EatingWell. Polovica avokada sadrži gotovo 500 miligrama kalija, više nego banana. Osim toga, avokado sadrži antioksidanse poput karotenoida i vitamina E, koji pomažu u zaštiti krvnih žila, snižavanju LDL kolesterola i promicanju zdravlja krvožilnog sistema.

Avokado sadrži biljne sterole koji snižavaju kolesterol

Osim toga, bogat je polinezasićenim i mononezasićenim mastima koje mogu pomoći u snižavanju LDL-kolesterola. Te su masti toliko korisne da ih stručnjaci često preporučuju umjesto zasićenih masti kad god je to moguće.

Polovica avokada također sadrži gotovo sedam grama vlakana – četvrtinu preporučenog dnevnog unosa. Oko pola toga su topiva vlakna koja pomažu u snižavanju kolesterola. Vlakna također mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Također, avokado sadrži biljne sterole koji snižavaju kolesterol sprječavajući njegovu apsorpciju. “Biljni steroli mogu smanjiti kolesterol sprječavanjem apsorpcije kolesterola, a niži kolesterol može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti”, kaže dr. Alexander. Osim toga, avokado se lako uklapa u prehranu – može se dodati tostu, koristiti umjesto majoneze, miješati u umake, smoothieje, pa čak i deserte.