I, da, taj neobični sastojak je svakako paradajz.
Ovo je veoma ukusno jelo, koje turci rado jedu kao lagani ručak, dio meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a servira se sa malo soka od limuna preko i peršunom.
Sastojci:
500g šarenog graha
3 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 zelena paprika
4 čehna bijelog luka
paradajz opciono, po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
pola kašičice šećera
1 šolja tople vode
šaka peršuna
so i biber
svjež limun
Priprema
Potopite grah u vodi veče prije pripreme. Ujutru procijedite pasulj i kuhajte ga dok ne omekša. U velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta.
Dodajte paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Začinite po ukusu. Nakon što grah proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta. Sada ovoj smjesi sa povrćem dodajte skuhan grah, pokrijte šerpu poklopcem ali napola i ostavite ovaj secijalitet da se krčka oko pola sata. Prijatno!