Magazin

Grah na turski način: Sprema se bez mesa, ali 1 tajni sastojak mu daje vrhunski ukus!

Barbunija Pilaki je tradicionalni turski specijalitet, odnosno grah dinstan na maslinovom ulju sa lukom, bijelim lukom i paradajzom.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

I, da, taj neobični sastojak je svakako paradajz.

Ovo je veoma ukusno jelo, koje turci rado jedu kao lagani ručak, dio meza ili prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a servira se sa malo soka od limuna preko i peršunom.

Sastojci:

500g šarenog graha

3 šargarepe

2 glavice crnog luka

1 zelena paprika

4 čehna bijelog luka

paradajz opciono, po ukusu

3 kašike maslinovog ulja

pola kašičice šećera

1 šolja tople vode

šaka peršuna

so i biber

svjež limun

Priprema

Potopite grah u vodi veče prije pripreme. Ujutru procijedite pasulj i kuhajte ga dok ne omekša. U velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i dodajte iseckanu šargarepu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta.

Dodajte paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Začinite po ukusu. Nakon što grah proključa, ostavite da se kuva još desetak minuta. Sada ovoj smjesi sa povrćem dodajte skuhan grah, pokrijte šerpu poklopcem ali napola i ostavite ovaj secijalitet da se krčka oko pola sata. Prijatno!