Magazin

Kako se priprema najbolja zaprška za gulaš?

Zaprška je brašno poprženo na masti pomiješano s malo tečnosti koje se dodaje se tradicionalnim varivima kao što su pasulj, sarma, punjena paprika i gulaš za zgušnjavanje kako bi vaše jelo bilo ukusnije i sočnije, a ne vodenasto i rijetko.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Prilikom korištenja zaprške za gulaš, od velike važnosti je stalno miješanje gulaša. Vaš konačni cilj je sjajna, ujednačena smjesa. Kad se brašno zbije, mogu se stvoriti grudvice, ali lako ih je razbiti. Najbolja tehnika je da se gulaš stalno kreće. Ali, kako se pravi i koristi zaprška za gulaš?

Dok se vaš gulaš kuha, u maloj šerpici popržite brašno dok ne postane blago smeđe boje. Umiješajte ¼ šoljice vode i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica. Smjesu sipajte u gulaš i kuhajte 5-10 minuta ili dok se gulaš ne zgusne.