Zdravlje

TREŠNJE - Slasna ljepotica koja čuva zdravlje i vitku liniju

Bogate brojnim vitaminima, mineralima, biljnim vlaknima, organskim kiselinama i pektinom, trešnje su neizostavne na jelovniku.

FOTO: AGROMEDIA/ YOUTUBE/ SCREENSHOT
FOTO: AGROMEDIA/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Izuzetno su ljekovite, a budući da potiču proizvodnju kolagena, odličan su sastojak proizvoda za njegu kože.

Osim toga, ako pokušavate smršati, trešnje su vam ovdje slatki saveznik jer imaju samo 63 kalorije na 100 grama te nizak glikemijski indeks. Sastoje se od proteina, ugljikohidrata i vrlo malo masti. Od vitamina najviše sadrže vitamine A i C, a dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcija, kalija, željeza, magnezija i cinka, a njihovi slasni plodovi imaju mnogo folata pa se posebno preporučuju trudnicama – daju energiju i ubrzavaju metabolizam.

Utjecaj trešanja na detoksikaciju organizma

Zahvaljujući bogatstvu bioaktivnih sastojaka, ovo voće efikasno podupire prirodne procese eliminacije toksina iz organizma, što ga čini važnim dodatkom prehrani, usmjerenom na poboljšanje općeg zdravlja i vitalnosti. Trešnje sadrže pigmente antocijane i cijanidine koji imaju ulogu u poticanju posebnih enzima u jetri koji služe za detoksikaciju, čime doprinose efikasnijem uklanjanju toksina iz tijela. Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana, ovo voće pomaže u regulaciji probave i potiče redovitu stolicu, što je ključno za efikasno izbacivanje svih otpadnih i štetnih tvari iz organizma. Snažna antioksidativna svojstva trešanja pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres, što je važno za održavanje zdravlja ćelija i tkiva tokom procesa detoksikacije.

Melatonin, hormon važan za održavanje zdravog ciklusa spavanja i reguliranje redovnog spavanja, nalazi se u značajnim količinama u trešnjama, a konzumacija trešanja može poboljšati kvalitet sna i ublažiti simptome.

Imaju visok sadržaj vlakana

Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana čine trešnje izvrsnim izborom za osobe koje žele smanjiti tjelesnu težinu. Poznato je da vlakna doprinose osjećaju sitosti, što smanjuje ukupni unos kalorija tokom dana.

Koja su glavna ljekovita svojstva trešanja?

Imaju brojna ljekovita svojstva, a zahvaljujući antocijaninima djeluju i analgetski, pa veliki broj istraživanja ukazuje da u znatno većoj mjeri ublažavaju bol nego aspirin ili bilo koji drugi analgetik. Osim toga, jačaju imunološki sistem i kosti, potiču cirkulaciju, te pozitivno utječu na zdravlje želuca i srca.

Trešnje štite srce

Zahvaljujući bioflavonoidu zvanom kvercetin, imaju snažna antioksidativna svojstva koja sprečavaju razvoj mnogih srčanih bolesti. Sadrže i sterole koji snižavaju nivo lošeg holesterola.

Važne su u prevenciji raka

Za antikancerogena svojstva ove voćke najzaslužniji je spomenuti kvercetin. Osim toga, plodovi ovog voća bogati su i amigdalinom, odnosno vitaminom B17, koji, prema nekim istraživanjima, može utjecati na smanjenje veličine nekih tumora. Također, antioksidans elaginska kiselina sprečava oštećenje DNK ćelija, za što se vjeruje da smanjuje mogućnost raka.

Čuvari su zdravih kostiju

Trešnje su prirodni lijek za ublažavanje simptoma reume. Naime, smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi i tako smiruju upalu zglobova. Osim toga, sadrže i hemijski element bor koji u kombinaciji s kalcijem i magnezijem poboljšava zdravlje kostiju.

Sprečavaju nastanak bubrežnih kamenaca

Odličan su diuretik. Čaj od njihovih stabljika oduvijek se koristi za izbacivanje bubrežnih kamenaca, a možete ga pripremiti tako da šaku stabljika stavite u litar vruće vode i kuhate dvije minute.

Štite zdravlje kože

Trešnje sadrže brojne fitohemikalije koje jačaju vezivno tkivo, čime sprečavaju nastanak bora, a zahvaljujući njima često su sastojak brojnih kozmetičkih pripravaka. Osim što potiču razvoj kolagena, antioksidansi iz trešanja smanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala. Također, sprečavaju taloženje celulita.

Zdrava prehrana

Prehrana koja uključuje konzumaciju ovog voća može biti raznolika. Od njih možete napraviti smoothieje, zobene pahuljice, dressinge kao prilog glavnom jelu te razne slastice, poput veganskih sladoleda ili bezglutenskih muffina s višnjama. Najbolje ih je ipak jesti sirove jer termičkom obradom gube većinu hranjivih tvari.

Jačaju funkcije mozga

Flavonoidi i antocijanini u trešnjama poboljšavaju kognitivne funkcije. Redovita konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti te ublažavaju simptome artritisa.