Magazin

Stručnjak otkrio način na koji možete jesti običan hljeb, a da se ne debljate

Gotovo svi vole hljeb, ali kada je riječ o mršavljenju, jedna od prvih stvari koje ćete vjerovatno smanjiti je unos hljeba. No, to ne mora biti tako – kao i sva hrana, hljeb je namijenjen uživanju.

Hljeb
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Ilustracija

Ako brinete o unosu viška kalorija iz hljeba, stručnjaci su otkrili trik kojim ćete jednostavne ugljikohidrate u hljebu pretvoriti u one zdravije, „rezistentne“.

Pročitajte još

Ne morate brinuti ako pojedete krišku ili dvije hljeba dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše ako primijenite trik koji navodno prepolovljuje broj kalorija koje unosite hljebom, piše Daily Mail. 

Kada kupite ili ispečete hljeb, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Zato što, baš kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči nevjerojatno, ali to znači da vaše tijelo apsorbira puno manje kalorija iz hljeba. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da vas deblja.

Za većinu ljudi to je dobra vijest, budući da veći udio otpornog škroba znači da tijelo sporije probavlja jednom zamrznut hljeb, što uzrokuje blaži porast šećera u krvi u usporedbi sa svježim hljebom — i potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

“Otporni škrob znači da vaše tijelo apsorbira manje kalorija, dok su one koje ostaju dostupne vašem mikrobiomu (crijevnim bakterijama), dajući ‘dobrim’ bakterijama nešto čime se mogu hraniti i razmnožavati“, objašnjava dijetetičar dr. Michael Mosley.

Najveći problem s bijelim hljebom je to što, zbog visokog glikemijskog indeksa, prebrzo oslobađa energiju, podižući razinu šećera u krvi. Ipak, oni koji nemaju obiteljsku povijest dijabetesa ne trebaju izbjegavati bijeli hljeb, koji je idealno jesti za doručak jer tada ubrzava metabolizam, kažu znanstvenici, prenosi City Magazine.

Osim toga, zamrzavanje je najbolji način za produljenje trajanja hljeba.