Magazin

Rotkvica: Mala, ali ljekovita eksplozija vitamina i minerala!

Ako se rotkvica nađe na vašem jelovniku samo za vrijeme blagdana, kada se upoznate s blagodatima ove biljke, vjerovatno ćete poželjeti rotkvicu konzumirati puno češće.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Rotkvica se smatra drevnom biljkom budući da se uzgaja oko 3.000 godina, a kroz prošlost se mijenjalo pridavanje značaja ovoj biljci.

Pročitajte još

Tako je rotkvica za vrijeme starih Rimljana služila kao sredstvo plaćanja, dok su je stari Grci prinosili kao žrtvu bogovima. No, u srednjem je vijeku dobila negativan predznak kao simbol sukoba.

Rotkvica je prava mala riznica zdravlja.

Znate li da su se Kinezi držali poslovice koja je govorila da, kada je sezona rotkvica, ljekari mogu odmarati? Osim što su se rotkvice koristile u tradicionalnoj kineskoj medicini, bile su važan dio liječenja i u Egiptu te staroj Grčkoj.

Rotkvica ima odlična antifungalna, tj. antigljivična i antibakterijska svojstva. Tako je dobrodošla u prehrani protiv Candide. Pomoći će i ljudima koji se bore s astmom i tegobama dišnih puteva. Idealna je i u borbi protiv žutice jer vraća proizvodnju bilirubina na normalan nivo.

Zbog sadržaja antocijana posjeduje i antikancerogena svojstva, posebne kod raka debelog crijeva, želuca, bubrega i grla.

Zbog diuretičkih svojstava rotkvica pomaže kod poremećaja urinarnog trakta. Važna je i za zdravlje kože jer pomaže učinkovitost određenih enzima koji sudjeluju u proizvodnji kolagena.