Magazin

Ova voćka često je neopravdano zanemarena: Obiluje vitaminima, smiruje probavne tegobe, a pomaže čak i kod jedne bolesti

Unatoč tome što je jedna voćka često viđena u mnogim vrtovima našeg područja, nerijetko su njezine nutritivne blagodati zanemarene

FOTO: PUTOKAZ.ME
FOTO: PUTOKAZ.ME

Voće pruža veliki izbor vitamina, minerala, vlakana i mnogih drugih zdravih nutrijenata, ali neke primjerke ove skupine namirnica nerijetko zaboravljamo. Iako je mediteranskoga podrijetla i relativno se često nalazi u vrtovima diljem našega područja, dunje neopravdano ne uživaju veliku popularnost, navodi Healthline.

Evo zbog kojih 5 razloga su upravo dunje riznica zdravih nutrijenata potrebnih svakodnevnoj prehrani.

Pročitajte još

Bogatstvo hranjivih tvari

Dunje sadrže vlakna i nekoliko bitnih vitamina i minerala, što ih čini izuzetno hranjivima. Jedna dunja od 90 grama daje sljedeće:

Kalorije: 52Masti: 0 gramaProteini: 0,3 gramaUgljikohidrati: 14 gramaVlakna: 1,75 gramaVitamin C: 15% dnevne vrijednosti (DV)Tiamin (vitamin B1): 1,5% DVVitamin B6: 2% DVBakar: 13% DVŽeljezo: 3,6% DVKalij: 4% DVMagnezij: 2% DV

Iako nisu posebno bogate nekim specifičnim spojem, dunje nude široku lepezu hranjivih tvari za vrlo malo kalorija.

2. Sadrže snažne antioksidanse

Antioksidansi smanjuju metabolički stres, upale i štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima koji su nestabilne molekule. Neka istraživanja sugeriraju da određeni antioksidansi u dunjama, uključujući flavonole poput kvercetina i kaempferola, smanjuju upale i štite od kroničnih bolesti poput bolesti srca.

4. Ublažuje probavne smetnje

Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za liječenje raznih probavnih poremećaja. Nedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva, kao što je ulcerozni kolitis.

5. Liječi čir na želucu

Rana istraživanja pokazuju da biljni spojevi u dunjama mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu. U studiji iz epruvete, sok od dunje inhibirao je rast H. pylori, bakterije za koju se zna da uzrokuje čir na želucu. Iako ova studija iz epruvete i druge na životinjama pokazuju da dunje mogu zaštititi od čira na želucu, potrebna su istraživanja na ljudima.