Magazin

Kolači ne moraju biti puni šećera i bijelog brašna, napravite zdrave čupavce bez glutena

Recept je pripremila food blogerica Laura Bais

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Čupavci su omiljeni klasik mnogih koji vraća u djetinjstvo, no tradicionalni recepti često dolaze s obiljem šećera i nezdravih masnoća, što slastice poput ove čini manje dostupnima osobama koje iz zdravstvenih razloga paze na prehranu ili imaju intoleranciju na gluten.

Pročitajte još

Srećom, uz nekoliko prilagodbi, čupavce možete napraviti u zdravijoj verziji, bez gubitka okusa i teksture koje obožavamo. Idealan recept koji sjedinjuje sve navedeno pronašli smo kod food blogerice Laure Bais kojeg prenosimo u cijelosti.

SASTOJCI

Biskvit:

5 jaja

5 kašike kokosovog ulja

2 kašike meda

prstohvat soli

200 g bademovog brašna

2 kašike praška za pecivo

Preljev:

120 g tamne čokolade (72 posto kakaa)

4 žlice kokosovog ulja

2 žlice ruma

130 ml mlijeka

Posip:

150 g kokosa

Priprema:

1. Za biskvit, umuti jaja, pa umiješaj kokosovo ulje, sol i med. Zatim dodaj bademovo brašno i prašak za pecivo.

2. Kad sve sjediniš, prebaci u tepsiju za brownije. Ako nemaš silikonsku poput moje, tepsiju premaži kokosovim uljem.

3. Peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C, između 22 i 25 minuta.

4. Pečeni biskvit ostavi da se hladi, a u međuvremenu otopi čokoladu s kokosovim uljem, pa dodaj rum i toplo mlijeko.

5. Ohlađeni biskvit podijeli na 24 kocke koje zatim umačeš u čokoladu, pa u kokos. I to je to!