Nedostatak gvožđa u organizmu najčešće nastaje uslijed gubitka krvi i može se javiti u svim životnim fazama. Žene su posebno pogođene tokom trudnoće, jer tada tijelo zahtijeva veću količinu gvožđa. Ako u organizmu nedostaje gvožđa, dolazi do anemije, a najefikasniji način da se ovo stanje ispravi je kroz unos hrane bogate gvožđem ili dodataka ishrani. Anemija može nastati i zbog smanjene apsorpcije gvožđa tokom trudnoće i dojenja, prenosi klix.ba.
Iako je anemija vrlo česta, mnogi ljudi nisu ni svjesni da pate od manjka gvožđa. Neki od simptoma ovog stanja mogu uključivati opšti umor, slabost, blijedilo kože, kratak dah, vrtoglavicu, osjećaj trnjenja u nogama, hladne dlanove, ubrzan rad srca i česte glavobolje.
Anemija može zahvatiti i žene i muškarce, a neki su u većem riziku od razvoja ovog stanja, poput trudnica, osoba koje redovno doniraju krv, te onih koji imaju nezdravu ishranu.
Da biste nadoknadili gvožđe u organizmu, potrebno je prilagoditi ishranu i usvojiti zdrave životne navike. Dovoljno je povećati unos namirnica bogatih gvožđem kroz dva obroka dnevno. Gvožđe se najbolje apsorbuje kada se uzima iz izvora bogatih mastima, dok je za unos iz voća i povrća korisno kombinovati ga sa namirnicama bogatim vitaminom C.
Namirnice koje najviše pomažu u liječenju i prevenciji nedostatka gvožđa uključuju crveno meso i iznutrice, losos, jaja, špinat, šparoge, zelenu salatu, krompir, paradajz, repu, suhe breskve, kajsije, grožđe, sok od šljiva, citruse, kupine i lubenicu.