Paprika je riznica antioksidanata
Kapsaicin, koji se nalazi u čili papričicama, daje im ljutinu. Ali, on je i rijetko kvalitetan antioksidans koji poboljšava zdravlje i ubrzava metabolizam. Iako nema visoku nutritivnu vrijednost (kalorije ili dodatne hranljive materije), pokazalo se da može pomoći u gubitku težine ubrzavanjem metabolizma. Ovo posebno važi za žutu papriku.
Takođe, neka istraživanja su pokazala da ima antikancerska svojstva.
Borba protiv infekcija: Paprika i vitamin C
Kašika čili papričica zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C. Kao što je poznato, riječ je o antioksidansu koji pomaže našem tijelu da se odupre infektivnim agensima i eliminiše radikale koji izazivaju rak. Pomaže u jačanju krvnih sudova, kostiju, organa i kože. Čili papričice su izvor vitamina A, vitamina B-6 i gvožđa. Zapravo, vitamin C iz čili papričica pomaže nam da bolje apsorbujemo gvožđe koje sadrže, pa su zato čili papričice svih boja odličan izbor za zdravlje.
Niži krvni pritisak i holesterol
Kašika čili papričica sadrži 145 miligrama kalijuma i vrlo malo natrijuma. To znači da čili papričice mogu doprinijeti prevenciji ili smanjenju hipertenzije, omogućavajući pravilan protok krvi. Neka istraživanja su pokazala da kapsaicin u čili papričicama poboljšava nivo holesterola tako što čini krvne sudove otpornijim na oksidovani LDL. Može pomoći razlaganjem holesterola i njegovim uklanjanjem iz tijela. Oba svojstva najizraženija su kod crvene paprike.
Ublažavanje bola
Kapsaicin se takođe može koristiti topikalno za smanjenje bola smanjenjem upale. Isra materija je i aktivni sastojak lijekova za artritis, istegnuće/uganuće mišića i bolove od herpes zostera. Uključivanje crvenih paprika u ishranu može pomoći i kod klaster glavobolja i neuropatskih bolova.
Žuta paprika: Ipak šampion u količini vitamina C
Žuta paprika je poznata po svom blagom, slatkastom ukusu i živopisnoj boji. Iako je često manje ljuta od crvenih ili zelenih paprika, ona je prava nutritivna “bomba” i nosi brojne zdravstvene prednosti.
Žuta paprika je izvanredan izvor vitamina C, koji jača imunitet, ubrzava oporavak i pomaže u apsorpciji gvožđa. Samo jedna srednja paprika može pokriti čak više od 200 odsto dnevne potrebe za ovim esencijalnim vitaminom. Vitamin C je, pored ostalih kvaliteta, ključan za zdravlje kože, jer podstiče stvaranje kolagena i bori se protiv starenja.
Dobar izvor vitamina A i B6
Pored vitamina C, žuta paprika je bogata i vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju, i vitaminom B6, koji igra ključnu ulogu u metabolizmu i funkcionisanju nervnog sistema. Redovna konzumacija žutih paprika može poboljšati vid, održati kožu zdravom i pomoći u regulaciji raspoloženja.
Nizak sadržaj kalorija, visok sadržaj vlakana
Žuta paprika je niskokalorična ali bogata vlaknima, što je čini savršenom namirnicom za one koji žele da kontrolišu tjelesnu težinu. Vlakna pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
Antioksidansi i fitonutrijenti
Žuta paprika je puna antioksidanasa, uključujući karotenoide i flavonoide, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja i raka. Njeni antiinflamatorni efekti dodatno pomažu u smanjenju upala u organizmu.
Dakle, uključivanjem žute paprike u svakodnevnu ishranu možemo ojačati imunitet, poboljšati zdravlje očiju i kože, a uz to uživati u njenom izuzetnom, punom i osvježavajućem ukusu, prenosi Telegraf.