Mijenjamo izgled ovom popularnom zimskom jelu koje potiče još iz Otomanskog carstva.
Sastojci:
700 g mljevenog mesa (2 x mljevenog)
125 g nasjeckanog suhog mesa
100 g riže
začini po želji
100 ml mlake vode
kašika ulja
Velika glavica kiselog kupusa
Ulje za kalup
30 ml vode
kašika koncentrata paradajza
Priprema:
Uzmite što veću glavicu kiselog kupusa kako bi listovi bili veći i lakše se preklapali u kalupu. Listove koje ste odvojili za pripremu kuglofa obarite pet minuta. Ocijedite i ohladite, a debele dijelove listova odrežite ili rastanjite. Za vrijeme dok se kupus kuha skuhajte rižu al dente – pazite da se ne prekuha.
Meso, suho meso, rižu, začine i ulje promiješajte. Upalite rernu da se ugrije na 200°C.
Namastite kalup za kuglof. Obložite ga listovima kiselog kupusa tako da slažete jedan list preko drugog i to tanji dio na dno kalupa, od sredine prema stjenkama. U sredinu složite mješavinu za sarmu te pažljivo preklopite listove kupusa da zatvorite meso.Tako pripremljen sarmof prelijte mješavinom vode i koncentrata paradajza. Prekrijte alufolijom.
Sarmof pecite u prethodno zagrijanoj rerni sat na 190°C, prvih 20 minuta poklopljen folijom, a zatim otkriven.
Pečeni sarmof preokrenite na veći pladanj i režite na kriške. Poslužite uz prilog po želji.
Izvor: receptiizmojebiljeznice.blogspot.com