Magazin

Psiholozi savjetuju: U kojem uzrastu je dijete spremno da samo ostane kod kuće

Jedna od najtežih odluka roditelja je kada dijete prvi put ostaviti samo kod kuće?

FOTO: JOSH APPLEGATE/UNSPLASH
FOTO: JOSH APPLEGATE/UNSPLASH

Psiholozi smatraju da su dvanaestogodišnjaci spremni na to, ali ipak svako dijete je drugačije.

Trenuci koje roditelji dugo pamte i koji im govore da se njihov mališan samostalno razvija i pomalo odrasta su kada sam jede, veže pertle na cipelicama, sam se oblači i piše domaće zadatke…

I dok neke roditelje samostalne aktivnosti djeteta raduju, druge im izazivaju nelagodu.

Jedna od najtežih roditeljskih dilema jeste kada njihov mališan može da ostane sam kod kuće. Na to pitanje nije lako odgovoriti jer zavisi od djeteta i stepena njegove nezavisnosti, ali ipak postoje neki znakovi koji jasno pokazuju da je pravo vrijeme za to.

Zakon je jasan i nedvosmislen pa prema porodičnom zakonu roditelji ne smiju dijete predškolskog uzrasta ostaviti bez nadzora odrasle osobe.

Pročitajte još

Psiholozi navode da, prema razvojvoj psihologiji, dvanaestogodišnjaci već razviju svoj identitet toliko da počinju da se osjećaju kao odrasle osobe, pa se to doba smatra idealnim da prvi put ostanu sami kod kuće.

Često se misli da je upravo to doba najbolje da ih ostavljate same kod kuće, ali da vodite računa da dijete, bez obzira na to što počinje da se osjeća kao odraslo, još nema dovoljno iskustva koje bi mu pružilo sigurnost.

S obzirom na to da roditelji treba da obezbijede djetetu sigurnost, jako je važno skloniti lijekove, alkohol, upaljače, opasne hemikalije i sve drugo što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost.

Priprema uključuje i edukaciju o tome šta učiniti u nekoj izvanrednoj situaciji, u slučaju požara ili poplave, te kako obaviti sve aktivnosti koje su potrebne dok je sam, poput, podgrijavanja obroka ili zaključavanja stana.

Važno je obaviti i razgovor s djetetom o tome osjeća li se sigurno i spremno, treba li mu još nešto za veći osjećaj sigurnosti.

Neka djeca će se osjećati sigurnije ako imaju uz sebe brojeve telefona bliskih osoba ili najbližih komšija koje mogu da pozovu ako im nešto zatreba.

Stoga, ostavljanje djeteta samog kod kuće treba uvoditi postepeno- najprije na pola sata, pa na sat vremena i tako produžavati vrijeme da se dijete prilagodi i da vi dobijete priliku da provjerite da li je usvojilo sve sadržaje o kojima ste pričali – zna li koji broj da pozove u slučaju opasnosti, gdje ste mu ostavili hranu, kako da upali i namjestiti mikrotalasnu.

Treba uzeti u obzir da postoje i velika odstupanja od prosjeka među djecom. Neka djeca su na nezavisnost i samostalnost, uključujući i ostanak kod kuće bez roditelja, spremna i prije, a neka nisu ni s 12 godina.

Vrlo je važno pristupiti djetetu kao individualcu. Odluka o tome hoćete li ga ostaviti samog kod kuće neka zavisi od toga da li je dijete zrelo da se nosi s neočekivanim situacijama. S pripremama započnite mnogo ranije.

Dijete će tako razvijati samopouzdanje i osjećati se ponosno zbog svojih uspjeha. Ostati samo kod kuće samo je jedan od njih, piše Oaza znanja.