Magazin

Psiholozi upozoravaju: Ovo su posljedice posramljivanja djeteta koje ne želite nikome

Mnogim se roditeljima, najčešće nesvjesno, dogodi da povrijede i posrame djecu određenim frazama koje izgovaraju ili reakcijom na njihovo ponašanje, što zna itekako negativno utjecati na njih, upozoravaju psiholozi.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Izrazi poput ”svi su dobri osim tebe”, ”zašto si zločest”, ”zašto ne možeš biti kao ostala djeca” samo su neki od onih koji roditeljima često nenamjerno ”izlete”, bez previše razmišljanja o tome što čine djetetovom psihološkom, ali i fizičkom stanju. Kako donosi portal Mom, takvo posramljivanje nikad nije dobra opcija jer djetetu oduzimamo njegovu slobodu i dostojanstvo.

Osim toga, razmatranje primjera posramljivanja i različitih načina na koje ono može utjecati na djecu može biti ključan korak u osiguravanju da roditelji ubuduće obuzdaju takvo ponašanje i odluče se za prikladniji jezik, jednako kao i za tehnike ispravljanja ponašanja.

No, kako posramljivanje psihološki utječe na djecu? Psiholozi naglašavaju da postoji nekoliko negativnih posljedica. Naime, posramljivanje može dovesti do problema sa samopoštovanjem, dijete će biti sklonije posramljivanju drugih oko sebe, a istraživanja su također pokazala da posramljivanje utječe negativno na odnos roditelja i djeteta.

Djeca se zbog posramljivanja osjećaju nesigurno i kao da nikada ne mogu učiniti ono što se od njih traži ili očekuje. Kako donosi Health Harvard, posramljivanje može kod djece probuditi osjećaj velike nesigurnosti, odnosno sumnje u vlastite mogućnosti. Umjesto da ih motivira, rezultirat će time da se osjećaju kao da ni za što nisu sposobni, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije