BiH

Zvizdić: I još glasnije kazati "Nikad više"

Danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, najvećeg zločina u historiji.

FOTO: FACEBOOK / DENIS ZVIZDIĆ
FOTO: FACEBOOK / DENIS ZVIZDIĆ

Na ovaj dan, prije 78 godina nakon oslobađanja Auschwitza je kazano “nikada više!”, a onda je počinjen genocid u Srebrenici i ubijeno 8.372 muškarca i dječaka, kazao je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

I zbog toga, ovo je dan kada svi moramo imati svijest o strahotama ratova i užasima holokausta i genocida. Iako živimo u vremenu kada se stalno priča o poštivanju ljudskih prava i sloboda, danas je borba za očuvanje najdragocjenih vrijednosti multireligijskog i multikulturalnog društva aktuelnija više nego ikada – dodao je.

Podsjetio je da građani u Bosni i Hercegovini najbolje znaju da fašistička ideologija još nije poražena, a događaji iz prošlosti potvrđuju da, nažalost, elementi fašizma postoje u bosanskohercegovačkom društvu i danas, prikriveni ili čak i vrlo otvoreni i da postoje neljudi koji zagovaraju mržnju prema drugima i koji su spremni opet počiniti najstrašnije zločine.

Na dan kada se sjećamo žrtava holokausta, želim da poručim da se svi zajedno moramo boriti kako se nikada više ne bi desio ni Auschwitz, ni Treblinka, ni Buhenvald, ni Srebrenica, ni Prijedor… I još glasnije kazati “Nikad više” – poručio je Zvizdić u saopćenju.

Prihvati notifikacije