BiH

Zvizdić: Članstvo u NATO savezu najvažniji prioritet za BiH

Na sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), ponovio sam da je - imajući u vidu složenu geopolitičku situaciju, rat u Ukrajini i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu - članstvo u NATO savezu najvažniji i nulti prioritet za BiH, poručio je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
arhiva

Kako je naveo u objavi na svom Facebook profilu, zbog toga je govorio o važnosti jačeg prisustva NATO-a čime bi bila poslana jasna poruka da BiH pripada sferi euroatlantskog uticaja.

S tim u vezi, predložio je, u konsultaciji sa stručnjacima iz ove oblasti, da NATO u BiH osnuje ili Centar za borbu protiv dezinformacija u Brčko Distriktu BiH ili jedan od NATO Centara izvrsnosti u Sarajevu, a u bliskoj budućnosti i NATO Koledž za Zapadni Balkan u Sarajevu, čime bi BiH mogla značajno doprinijeti kolektivnoj odbrani NATO kroz napredne sigurnosne i odbrambene obuke, kako na strateškom tako i na operativnom nivou za civilno, vojno i diplomatsko osoblje.

Pročitajte još

Predložio sam i da se formira multilatelarni format članica NATO na čelu sa SAD koji bi bio zadužen za konkretne sigurnosne garancije za mir i stabilnost u BiH sve dok se ne provedu potrebne reforme. Promotori secesionističkih i velikodržavnih politika moraju biti odvraćeni od njihovih radikalnih i opasnih ideja, jer mir i stabilnost nemaju cijenu, ističe Zvizdić.