Region

Stoltenberg pozvao čelnike zapadnog Balkana da se suzdrže od "zapaljive retorike"

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu čelnike zapadnog Balkana da se suzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle dodatno povećati tenzije u regiji.

FOTO: AA
FOTO: AA

“Moja glavna poruka je da se sve strane suzdrže od zapaljive retorike i bilo kakvih akcija koje mogu dodatno eskalirati tenzije u regiji”, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, dijalog o normalizaciji odnosa koji Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom Europske unije neophodan je kako bi strane napredovale.

“Kada je riječ o Kosovu, put naprijed je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Europske unije. Ohrabrujem Prištinu i Beograd da se angažiraju u dobroj vjeri u tom dijalogu”, istaknuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je također kazao kako je od 2014. godine šest puta povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a na obranu  te da će europske članice ukupno gledajući dosegnuti ove godine taj cilj o potrošnji za obranu.

“Ove godine očekujem da će 18 saveznika potrošiti dva posto BDP-a na obranu, što je novi rekord i šestorostruko povećanje od 2014. godine kada su samo tri članice ispunjavale taj cilj”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica, prenosi Hina.

Glavni tajnik je istaknuo da će europske članice investirati ukupno 380 milijardi dolara u obranu, što je dva posto njihova BDP-a, ali je dodao da još dio članica, koje troše manje od dva posto, mora početi više izdvajati za obranu.

Stoltenberg je rekao da će ministri obrane razgovarati o daljnjem ubrzanju proizvodnje streljiva i da je samo u proteklih nekoliko mjeseci NATO potpisao ugovore vrijedne 10 milijardi dolara.

Između ostaloga, ovaj tjedan Njemačka je pokrenula izgradnju nove tvornice streljiva u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200 tisuća topničkih granata godišnje.