Svijet

Stoltenberg: Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratio se u redovnom obraćanju na kraju godine gdje je govorio o izazovima s kojima se suočava Sjevernoatlantski savez. U govoru na kraju godine objavljenom na platformi X, Stoltenberg je kazao da živimo u opasnom svijetu i da NATO radi na održavanju mira.

Jens Stoltenberg
FOTO: AA

“Živimo u opasnijem svijetu. Imamo pravi rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na Zapadnom Balkanu su sve veće. Nema sigurnosti bez jake zaštite. A nema jake odbrane bez sposobnih vojski”, rekao je u uvodu govora.

Kazao je kako je mir na Kosovu ključ za stabilnost regije. “Pomoć u održavanju mirnog i sigurnog okruženja za sve na Kosovu ključna je za stabilnost šire regije Zapadnog Balkana”, dodao je Stoltenberg.

Šef NATO-a zahvalio je svim trupama saveza koje ulažu napore u očuvanje mira u različitim dijelovima svijeta, rekavši da su povećali spremnost “ne da izazovu rat, već da spriječe sukobe”.

“U ovo doba godine, moja najdublja zahvala i poštovanje ide našim NATO snagama. Bez vas ne bi bilo NATO-a, sigurnosti i slobode. Njihova nas usluga čini bez rizika, sigurnima i slobodnima. Sretne praznike i najbolje želje za Novu godinu”, rekao je na kraju Stoltenberg.