Svijet

Stoltenberg: Članice NATO-a Ukrajini ne daju dovoljno municije

Članice NATO-a ne daju Ukrajini dovoljno municije, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu predstavio godišnji izvještaj NATO-a za 2023. godinu, te prokomentarisao situaciju u Ukrajini, gdje je Rusija prije dvije godine pokrenula “specijalnu vojnu operaciju”.

Rekao je da Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti već municije.

„Saveznici u NATO-u Ukrajini ne obezbjeđuju dovoljno municije i to ima posljedice na bojnom polju svaki dan. Činjenica je da su Rusi u stanju da nadmaše Ukrajince svaki dan. Naravno, veliki je izazov, to je jedan od razloga zašto su Rusi uspjeli da ostvare određeni napredak na bojnom polju tokom posljednjih nedjelja i mjeseci“, rekao je Stoltenberg.

Pozvao je saveznike da obezbijede više municije Ukrajini.

„I Sjedinjene Američke Države, i Kanada, i Evropa moraju da učine više“, rekao je Stoltenberg, naglašavajući da članice NATO-a imaju „ekonomije da mogu da obezbijede Ukrajini ono što im je potrebno“.

Finska postala sigurnija

Naglasio je da je to pitanje političke volje za donošenje odluka i prioriteta podrške Ukrajini.

“I zato su nam potrebne odluke da više ulažemo u odbrambenu industriju”, dodao je generalni sekretar vojnog saveza.

Stoltenberg je rekao da bi bila velika istorijska greška dozvoliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pobijedi.

„Ne možemo dozvoliti da autoritarni lideri koriste silu. Ovo bi bilo opasno za sve nas“, upozorio je.

Stoltenberg je rekao da je Finska ušla u NATO 2023. godine i postala sigurnija nego prije.

Izbori u Rusiji

Napomenuo je da su gotovo sve ruske kopnene snage bile angažovane protiv Ukrajine.

„Dakle, ne vidimo nikakvu neposrednu prijetnju nijednom savezniku u NATO-u“, rekao je Stoltenberg, obećavajući da će pratiti situaciju i štititi saveznike.

Na pitanje o unutrašnjoj situaciji u Rusiji, uoči predsjedničkih izbora koji će se održati od 15. do 17. marta, Stoltenberg je rekao da u zemlji nema demokratije i da je opozicija ugušena.

„Predsjednik Putin je decenijama držao vlast u Rusiji. I niko ne očekuje da će ruski izbori ove nedjelje donijeti bilo kakvu promjenu u Kremlju. I naravno, pokušaji Rusije da organizuje bilo koji dio izbora u okupiranim regionima Ukrajine su potpuno nezakoniti i predstavljaju kršenje međunarodnog prava”, dodao je generalni sekretar NATO-a.