Svijet

Trump otvorio mogućnost da neće štititi saveznike u NATO-u, Bijela kuća zgrožena

Bijela kuća je u subotu kao "užasnu i bezobzirnu" odbacila najavu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da možda neće štititi saveznike u NATO-a od potencijalne ruske invazije.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tijekom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika jedne “velike zemlje”, koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija hoćete li nas zaštititi?”

“Rekao sam: ‘Nisi platio? Propustio si? Odgovorio je: ‘Da, recimo da se to dogodi.”

“Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti”, prenio je vlastite riječi Trump.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: “Poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima je užasno i bezobzirno – i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i naše gospodarstvo.”

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja jamči međusobnu obranu država članica u slučaju napada.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza. Srezao je financiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

Pročitajte još

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrat koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u studenom, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021., osiguravajući da je NATO sada “veći i vitalniji nego što je ikada bio”.

“Umjesto da poziva na ratove i promiče kaos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zalagati se za naše interese nacionalne sigurnosti – a ne protiv njih”, rekao je u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u studenom mogla ugroziti predanost SAD-a savezu, ali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je mjeseca rekao da ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a.

Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za obranu, rekao je da europski saveznici povećavaju vojne doprinose i “kreću se u pravom smjeru”.

Trump i dalje napada transatlantski savez, pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako budu napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijarda, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga.

Od invazije Moskve u veljači 2022., američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara.