BiH

Zavod za javno zdravstvo FBiH nastavlja Program mjera zaštite oralnog zdravlja u FBiH

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine 'Zube pregledaj - osmijeh sačuvaj'. Koordinatorica

FOTO: ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBIH
FOTO: ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBIH
Ilustracija

Programa je dr. sc. Šeila Cilović Lagarija, dr. stom., voditeljica Službe za bistatistiku i informatiku Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Prepoznajući važnost očuvanja oralnog zdravlja djece i mladih, Program mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine ‘Zube pregledaj osmjeh sačuvaj’, u 2024. godini provodit ćemo u Unsko-sanskoj, Posavskoj, Bosansko-podrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji.

Program obuhvata djecu dobi od 6 do 12 godina, koja su upisana u osnovne škole na području tih županija. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da različita oralna stanja poput zubnog karijesa, parodontalnih bolesti, gubitka zuba i oro-dentalnih trauma predstavljaju ozbiljne javnozdravstvene probleme.

Te bolesti uzrokuju značajan teret i ekonomski trošak zdravstvenim sustavima. S ciljem poboljšanja oralnog zdravlja populacije, ključno je sveobuhvatnu implementaciju postojećih preventivnih mjera te osmisliti nove preventivne programe koji će se temeljiti na edukaciji i poticanju svakog pojedinca na potpunu odgovornost za vlastito zdravlje – rekla je dr. Cilović Lagarija.

– Pregledi oralnog zdravlja djece u potpunosti su prilagođeni djeci i provodit će se uz informirani pristanak roditelja koji će dati osnovnim školama u kojima će se obavljati pregledi. Pripremne aktivnosti za preglede su majske radionice, u navedenim županijama, namijenjene zdravstvenim djelatnicima/stomatološkim timovima da bi se što adekvatnije zajednički pripremili za preventivne preglede.

Dr. Monika Vukić Šarić, dr. stom. nazočila je radionici u Orašju za stomatološke timove koji će pregledati djecu u Županiji Posavskoj.

Ona smatra da je uvođenje Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u FBiH ‘Zube pregledaj-osmijeh sačuvaj’ od velike važnosti i da će pomoći poboljšanju cjelokupnog oralnog zdravlja koje je itekako povezano s općim zdravljem.

– Cilj tog programa jeste utvrditi kakvo je oralno zdravlje naših mališana, dobi od 6 do 12 godina, u kakvom je stanju njihov dentalni status, naročito prvi stalni molari. Na osnovu dobijenih podataka potrebno je utvrditi i kakva je njihova svijest o važnosti održavanja oralne higijene. Shodno tome potrebno je donijeti pravodobne mjere prevencije, s ciljem unaprjeđenja oralnog zdravlja djece tog uzrasta. Kao doktor stomatologije ističem važnost tog programa, kako za djecu tako i za njihove roditelje, jer je u svakom slučaju bolje spriječiti nego liječiti – rekla je dr. Vukić Šarić.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine realizirao je prošle godine Pilot program u Zapadnohercegovačkoj županiji. Cilj programa je bila procjena stanja oralnog zdravlja kod djece dobi od 6 i 12 godina, posmatrajući dentalni status, značajni karijes i oralnu higijenu djece i mladih iz te županije. Ukupno je pregledano 879 djece, rođene 2011. i 2017. godine. Može se reći da, iako je značajno smanjenje broja karioznih zuba u svijetu, podaci izneseni u tom istraživanju pokazuju da je karijes zuba i dalje jedna od najraširenijih bolesti dječije dobi u našoj zemlji – saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.