Magazin

Znate li kako se priprema salep? Ukusni napitak koji se pije topao

Salep je poseban napitak koji se pripremao i priprema se u Turskoj i to uglavnom tokom zimskih mjeseci.

FOTO: PINTEREST
FOTO: PINTEREST

Sezona uživanja u salepu je od oktobra do aprila i tokom tih mjeseci salep se mogao kupiti na ulicama kada je kuvan u velikim kazanima oko kojih su se ljudi okupljali da se ugriju.

Salep se priprema od davnih dana. Još su drevni Rimljani uživali u njemu, a smatrali su ga i moćnim afrodizijakom. I švicarski ljekar, naučnik i astrolog Paracelzijus tvrdio je da salep budi uspavanu strast.

Osim što je mirisan, salep je i ljekovit, a korišten je za obnavljanje sluznice crijeva i želuca, kao i za liječenje probavnih tegoba te bolji san.

Recept:

Sastojci za salep:

2 šoljice punomasnog mlijeka

2 kašike salepa u prahu

2 kašike šećera (ili prema ukusu)

1 kašika cimeta

1 kašika mljevene pistacije (prema izboru)

Priprema:

Mlijeko, salep i šećer zagrijte u posudi na laganoj vatri i kada prokuha, miješajte 2-3 minute dok se ne počne zgušnjavati. Ulijte u šoljice i posipajte cimetom i pistacijama.

Prihvati notifikacije