Sezona uživanja u salepu je od oktobra do aprila i tokom tih mjeseci salep se mogao kupiti na ulicama kada je kuvan u velikim kazanima oko kojih su se ljudi okupljali da se ugriju.
Salep se priprema od davnih dana. Još su drevni Rimljani uživali u njemu, a smatrali su ga i moćnim afrodizijakom. I švicarski ljekar, naučnik i astrolog Paracelzijus tvrdio je da salep budi uspavanu strast.
Osim što je mirisan, salep je i ljekovit, a korišten je za obnavljanje sluznice crijeva i želuca, kao i za liječenje probavnih tegoba te bolji san.
Recept:
Sastojci za salep:
2 šoljice punomasnog mlijeka
2 kašike salepa u prahu
2 kašike šećera (ili prema ukusu)
1 kašika cimeta
1 kašika mljevene pistacije (prema izboru)
Priprema:
Mlijeko, salep i šećer zagrijte u posudi na laganoj vatri i kada prokuha, miješajte 2-3 minute dok se ne počne zgušnjavati. Ulijte u šoljice i posipajte cimetom i pistacijama.