Svijet

Zelenski tvrdi da se mora ojačati odbrana regija Harkiv

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao na jačanje obrane regije Harkiv od ruskih napada nakon posjeta istoimenom gradu na sjeveroistoku Ukrajine u utorak.

FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

“Izuzetno je važno da se Harkiv, unatoč svemu, ne samo održi, već pomogne da cijeli naš istok ostane jak”, rekao je u svom noćnom video obraćanju, piše Hina.

O razminiranju i zaštiti energetskih objekata od ruskog granatiranja razgovaralo se na sastancima “sa svim odgovornima za obranu i socioekonomsku situaciju u Harkivu i regiji”, rekao je.

“Mnogo je pitanja koja su važna za regiju. Posebice uoči zime. Posebice s obzirom na stalni ruski teror protiv Harkiva, nad regijom i pokušaje okupatora da intenzivira napade na naše položaje.”

Odmah na početku rata koji je pokrenula Rusija u februaru 2022., ruska vojska pokušala je zauzeti Harkiv, grad s preko milijun stanovnika udaljen manje od 30 kilometara od granice s Rusijom.

Iako je taj pokušaj propao, Rusija je uspjela zauzeti veće dijelove tog područja, koje su Ukrajinci uspjeli vratiti tek tokom ofenzive prošle jeseni.

Prihvati notifikacije