Svijet

Zelenski: Rat dolazi u Rusiju nakon napada dronom u Moskvi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedjelju da "rat" stiže u Rusiju nakon što su tri ukrajinska drona oborena iznad Moskve.

FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
FOTO: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Arhiva

Postepeno se rat vraća na teritoriju Rusije u njene simbolične centre i vojne baze, i to je neizbježan, prirodan i apsolutno fer proces – rekao je Zelenski tokom posjete zapadnom gradu Ivano-Frankivsku, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina je sve jača – dodao je, upozoravajući, međutim, da bi zemlja trebalo da se pripremi za novi napad na energetsku infrastrukturu zimi.

Ali moramo biti svjesni da, kao i prošle godine, ruski teroristi i ove zime mogu da napadnu naš energetski sektor i ključne objekte – rekao je Zelenski i dodao da se u Ivano-Frankivsku razgovaralo o pripremama za “sve moguće scenarije”.

Moskva je u nedjelju saopćila da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Napadi o kojima se izvještava u nedjelju bili su posljednji u nizu nedavnih napada dronom – uključujući Kremlj i ruske gradove u blizini granice sa Ukrajinom – za koje Moskva okrivljuje Kijev.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a nekoliko nedjelja traje dugo najavljivana kontraofanziva ukrajinskih snaga.

U napadu su oštećene dvije poslovne kule i nakratko zatvoren međunarodni aerodrom.

Prihvati notifikacije