Svijet

Stoltenberg razgovarao sa Zelenskim: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada prije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o procesu integracije Kijeva u alijansu i o ruskom povlačenju iz inicijative o crnomorskom koridoru za izvoz žita.

FOTO: EPA-EFE/TOMS KALNINS
FOTO: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Stoltenberg je na Twitteru saopćio da je zajedno sa Zelenskim u telefonskom razgovoru osudio ruski pokušaj da “hranu pretvori u oružje“.

“Saveznici stoje uz Ukrajinu koliko god je potrebno i nakon NATO samita. Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada prije“, poručio je Stoltenberg.

Zelenski je rekao da su razmijenili mišljenja o trenutnoj situaciji u vezi sa crnomorskim dogovorom o žitu i važnosti koju on predstavlja za globalnu sigurnost hrane.

“Također sam sa Stoltenbergom identifikovao prioritetne i buduće korake neophodne za deblokadu i održivo funkcionisanje crnomorskog žitnog koridora“, rekao je Zelenski na svom nalogu na Twitteru.

Dodao je da je razgovarano i o implementaciji sporazuma postignutih tokom samita NATO-a u Viljnusu ranije ovog mjeseca i daljim koracima ka integraciji Ukrajine u NATO.

Ranije ove sedmice, Rusija se povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije implementiran.

Sporazum, koji su Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina prvobitno potpisale u julu prošle godine u Istanbulu, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka koji je zaustavljen kao rezultat rusko-ukrajinskog rata.

Prihvati notifikacije