Svijet

Stoltenberg: Siguran sam da će saveznici NATO-a nastaviti slati podršku Ukrajini

Rusija pojačava napade na ukrajinsku infrastrukturu i zato je važno da i mi pojačamo našu podršku Ukrajini, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kraju prvog dana dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Sastankom u sjedištu Alijanse predsjedavao je generalni sekretar Stoltenberg, a glavna tema prvog dana je bila nastavak podrške Ukrajini u odbrani od Rusije.

“Rusija pojačava napade na ukrajinsku infrastrukturu i priprema se da koristi zimu kao oružje za ratovanje. Zato je važno da i mi pojačamo i održimo našu podršku Ukrajini”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je veoma važno da zemlje NATO-a nastavljaju pružati podršku Ukrajini.

“Pozdravljam saopštenja koja smo dobili u proteklim satima u kojima su Belgija i Danska potvrdili da šalju avione F-16 Ukrajini. Kanada će također poslati podršku. Njemačka je obećala paket od milijardu eura s fokusom na protuzračni sistem Patriot. Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države također šalju dodatnu pomoć Ukrajini, posebno u zračnoj odbrani”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da je danas održan sastanak Vijeća NATO-Ukrajina kojem je prisustvovao i ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

“Razgovarali smo o prioritetima Ukrajine na putu prema članstvu u NATO, uključujući dugoročnu interoperabilnost i nabavke za odbranu. Modernizacija sektora odbrane i sigurnosti ne samo da će pomoći Ukrajini da se održi nego će osigurati da Ukrajinci mogu imati mir i stabilnost”, dodao je Stoltenberg.

Naglasio je da su danas saveznici NATO-a jasno poručili da pružaju pomoć i podršku Kijevu.

“Saveznici šalju podršku Ukrajini, više zračne odbrane, avione F-16, municiju, obuku i druge oblike podrške. Današnji sastanak pokazuje da saveznici zaista šalju podršku Ukrajinu ne samo deklarativno nego i u praksi i to je snažna poruka Rusiji”, kazao je.

Stoltenberg je poručio da je siguran da će saveznici NATO-a nastaviti podršku Kijevu.

“To je u našem sigurnosnom interesu da Ukrajina prevlada. Njihova borba je naša borba, njihova sigurnosti je naša sigurnost, njihove vrijednosti su naše vrijednosti”, rekao je.

Na pitanje o najnovijim izraelskim napadima na Pojas Gaze, Stoltenberg je istakao da Izrael ima pravo da se brani.

“Imaju pravo da se brane protiv napada u kojima su ubijeni mnogi civili. Važno je da odgovor Izraela bude proporcionalan i da se spriječe gubitci života nedužnih civila”, kazao je šef NATO-a.

Na sastanku u Briselu 30 ministara odbrana država članica NATO-a razgovaraju o brojnim izazovima s kojima se suočava Sjevernoatlantska alijansa.

U srijedu je prvo održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a uvodnu riječ je imao američki ministar odbrane Lloyd Austin. Poslijepodne je održan sastanak Vijeća NATO-Ukrajina.

U četvrtak će ministarski sastanak početi kratkim obraćanjima generalnog sekretara NATO-a i američkog ministra odbrane. Potom će biti održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane. Na kraju dana je planirana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Stoltenberg.

Prihvati notifikacije