Politika

Zelenski se zahvalio na finansijskoj podršci naše zemlje: "Ukrajina i BiH dijele isti cilj"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Denis Bećirović borave u službenoj posjeti Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, gdje su se danas sastali i sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja Anadolu.

FOTO: FACEBOOK/DR. DENIS BECIREVIC
FOTO: FACEBOOK/DR. DENIS BECIREVIC

Zelenski je objavio da se sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšićem i Bećirovićem.

“Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva te države Denisom Bećirovićem, koji su došli u posjetu našoj državi radi učešća na trećem samitu međunarodne Krimske platforme”, naveli su na zvaničnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Navodi se da se Zelenski zahvalio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na finansijskoj podršci koju Bosna i Hercegovina pruža Ukrajini u kontekstu ruske agresije te je također ukazao na važnost pridruživanja Bosne i Hercegovine politici sankcija Evropske unije protiv Rusije.

“Hvala vam na vašoj posjeti Ukrajini na Dan državne zastave, to je velika čast za nas. Također vam želim zahvaliti na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, na podršci i učešću na samitu međunarodne Krimske platforme”, rekao je Zelenski.

Zelenski je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini na podršci rezolucijama koje se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, posebno u okviru Ujedinjenih naroda.

“Sagovornici su razgovarali o daljnjim perspektivama jačanja saradnje dviju država, istakavši da Ukrajina i Bosna i Hercegovina dijele zajednički cilj – članstvo u Evropskoj uniji. Predsjednik je također izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina imati priliku da se uključi u praktičnu implementaciju ukrajinske mirovne formule”, navodi se na zvaničnoj stranici ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Pročitajte još

Bećirović je ranije na društvenim mrežama također objavio da su imali sastanak sa čelnikom Ukrajine.

“Srdačan susret i prijateljski razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim”, naveo je Bećirović.

Komšić i Bećirović su u Ukrajinu stigli noćnim vozom, a jutros ih je u centru Kijeva dočekala jedinica svečane ukrajinske vojne garde, nakon čega su se poklonili hrabrim borcima koji su poginuli u ratu s Rusijom, braneći svoju zemlju. Potom su u Buči položili cvijeće i odali počast žrtvama ruske agresije.

Nakon što su se poklonili žrtvama u Buči, koje su ubijale ruske snage, Komšić i Bećirović su posjetili razoreni most Romanov u Irpinu, pregrađu Kijeva.

Komšić i Bećirović će tokom boravka u Ukrajini prisustvovati i međunarodnoj konferenciji Krimska platforma koja se održava 23. augusta.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjeti Ukrajinu od početka rata s Rusijom.

Prihvati notifikacije