Svijet

Zelenski: Ruske zvijeri su pogodile centar za transfuziju krvi, ima mrtvih i ranjenih

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska navođena raketa pogodila centar za transfuziju krvi u gradu Kupjansku u istočnoj regiji Harkiv kasno u subotu.

FOTO: TWITTER/
ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ
FOTO: TWITTER/ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ

“Ima mrtvih i ranjenih”, rekao je na svome Telegram kanalu. Reuters nije odmah uspio potvrditi te navode.

“Ovaj ratni zločin govori sve o ruskoj agresiji. Zvijeri koje uništavaju sve što nam omogućuje život”, naglasio je. Zelenski je dodao da službe pokušavaju ugasiti vatru na mjestu napada. Nije rekao koliko je mrtvih ili ranjenih. Ukrajinski je predsjednik ranije tokom dana objavio da je Rusija ponovno u subotu gađala Ukrajinu raketama.

Broj napada se povećao nakon ruskog izlaska iz važnog sporazuma

Zračne uzbune odjeknule su širom zemlje, a Rusi su gađali tvornicu Motor Sich u Zaporižju, kazao je Zelenski. Nije rekao je li tvornica koja proizvodi dijelove za avione i helikoptere oštećena. Rekao je da je pogođena i regija Hmeljnicki, ali nije dao više pojedinosti.

“Neki od projektila su srušeni zahvaljujući našim borcima protuzračne odbrane”, kazao je. Broj napada se povećao s obje strane otkako je Moskva sredinom jula izašla iz sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a koji je dopuštao izvoz ukrajinskog žita.

Prihvati notifikacije