Svijet

Zelenski potpisao zakon: Starosna granica za mobilizaciju spuštena sa 27 na 25 godina

Ovaj potez proširuje broj civila koje vojska može mobilizirati u svoje redove da se bore pod vanrednim stanjem, koje je na snazi otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u februaru 2022. godine

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o smanjenju starosne granice za mobilizaciju za borbenu službu sa 27 na 25 godina, nadajući se da će pojačati borbenu moć svoje zemlje u ratu s Rusijom, piše Guardian.

Ovaj potez proširuje broj civila koje vojska može mobilizirati u svoje redove da se bore pod vanrednim stanjem, koje je na snazi otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u februaru 2022. godine.

Nacrt zakona je bio na stolu Zelenskog otkako su ga usvojili poslanici u maju 2023. i trenutno nije sasvim jasno šta ga je navelo da ga potpiše. Parlament mjesecima raspravlja o posebnom nacrtu zakona kojim se pooštrava nacrt pravila.

Zelenski je posebno potpisao drugi zakon kojim se od muškaraca kojima je dopušteno odricanje od vojnog roka zbog invaliditeta zahtijeva da se podvrgnu još jednom medicinskom pregledu.

Treći zakon koji je potpisao imao je za cilj stvaranje internetske baze podataka onih koji imaju pravo na vojnu službu. Oba ova zakona potencijalno bi mogla pomoći vojsci u regrutaciji više boraca.

Niz strogih mjera navedenih u ranijem nacrtu tog zakona ukinuto je nakon negodovanja javnosti.

Ukrajinske trupe suočavaju se s izazovima na bojnom polju, s nedostatkom zaliha municije i vitalnog finansiranja iz SAD koje su mjesecima blokirali republikanci u Kongresu, kao i zbog toga što Evropska unija nije isporučila obećanu municiju na vrijeme.

Zelenski je krajem prošle godine rekao da će potpisati zakon samo ako mu bude dat dovoljno jak argument da je to potrebno.

On je u decembru rekao da je vojska predložila mobilizaciju još do 500.000 Ukrajinaca u oružane snage, nešto što je rekao da je tražio tadašnji komandant oružanih snaga.

Od tada, Ukrajina je promijenila vrhovnog komandanta oružanih snaga, a novi komandant Oleksandr Syrskyi je prošle sedmice rekao da ta brojka više nije ažurna i da je “značajno smanjena” nakon pregleda resursa.

Zelenski je upozorio da bi Rusija mogla planirati još jednu ofanzivu u narednim mjesecima, a kijevske trupe pojačavaju svoje napore za izgradnju jakih odbrambenih utvrđenja duž velike linije fronta.

S obzirom da je početni šok invazije davno prošao, Ukrajina se suočila sa značajnim smanjenjem priliva boraca dobrovoljaca i prijavljeni su brojni slučajevi izbjegavanja vojnog roka.

Prihvati notifikacije