Svijet

Američki kongres odobrio 60,8 miliona dolara za pomoć Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na platformi X da je ” zahvalan” na odluci za pomoć Ukrajini za koju je rekao da ” održava historiju na pravom putu”.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Demokrate i Republikanci udružili su se nakon višemjesečnog zastoja oko obnovljene američke podrške, kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Pročitajte još

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na platformi X da je ” zahvalan” na odluci pomoći Ukrajini za koju je rekao da ” održava historiju na pravom putu”.

Naveo je: „ Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važan zakon o pomoći SAD kojeg je danas usvojio Predstavnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života, te pomoći objema našim nacijama da postanu jače.”

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije lord Cameron rekao je da je finansiranje ” važan korak naprijed”.

“Ako je Putin ikada sumnjao u odlučnost Zapada da podrži Ukrajinu, to pokazuje da je naša kolektivna volja nepomućena”, napisao je na X-u.

Američki predsjednik Joe Biden prvi put je zatražio sredstva u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju.

Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje, rekavši da ako to ne učini, ” ostaviće me da se pitam u kom svijetu živimo”.

Također, odobreni su zakoni za slanje strane pomoći Izraelu i Tajvanu.

Paket će sada ići u američki Senat, gdje će vjerovatno biti usvojen u utorak. Predsjednik Biden je obećao da će ga odmah potpisati, piše Sky News.