Svijet

Zelenski upozorio Evropljane

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu koji je dao za CBS u napuštenoj zgradi na istoku Ukrajine kazao da će velika ruska ofanziva početi krajem maja ili u junu.

FOTO: SCREENSHOT/VOLODIMIR ZELENSKI/FACEBOOK
FOTO: SCREENSHOT/VOLODIMIR ZELENSKI/FACEBOOK

S približavanjem proljeća, Zelenski je rekao da su ukrajinske snage uspjele zadržati rusko napredovanje tokom najgorih zimskih mjeseci.

“Stabilizovali smo situaciju. Bolje je nego što je bilo prije dva-tri mjeseca kada smo imali veliki deficit artiljerijske municije, raznih vrsta naoružanja. Nismo potpuno vidjeli velike, ogromne kontraofanziva iz Rusije… Nisu imali uspeha”, kazao je Zelenski.

Ali Zelenski je priznao da su invazione ruske trupe i njihova naizgled beskrajna zaliha projektila i granata uništili neka sela.

“Nismo imali metke, artiljerijske granate, mnogo različitih stvari”, rekao je on, naglašavajući da, iako su njegove trupe uspjele da drže Ruse uglavnom na udaljenosti do sada, nisu spremne da se brane od druge velike ruske ofanzive se očekuje u narednim mjesecima.

To se, kako je rekao očekuje krajem maja ili u junu.

“A prije toga, ne samo da se trebamo pripremiti, ne samo da moramo stabilizirati situaciju, jer su partneri ponekad zaista sretni što smo stabilizirali situaciju”, rekao je Zelenskyy o drugim pobornicima SAD-a i Ukrajine. “Ne, ja kažem da nam treba pomoć sada.”

U onom što je postalo usijani artiljerijski rat na iscrpljivanje, Rusija ne samo da ima prednost sa većom vatrenom moći, već i vatrenom moći sa dužim dometom.

“U Bakhmutu i Avdivki, Lisičansku i Soledaru i tako dalje, bilo je zaista teško boriti se protiv protivnika, čija artiljerijska granata može ispaliti 20 i više kilometara, a naša artiljerijska granata je ispod 20 kilometara”, rekao je.

Rekao je da su ono što je najpotrebnije američki sistem odbrane od rakete Patriot i više artiljerije. Iako je zahvalan na milijardama dolara u američkoj podršci koju je njegova zemlja već dobila, rekao je da se priroda finansiranja koje je američka vlada posvetila pomoći Ukrajini mora staviti u perspektivu.

Desetine milijardi je ostalo u SAD-u, rekao je.

“Budimo iskreni, novac koji dodeljuje Kongres, administracija, u većini slučajeva 80% ovog novca pa, bar više od 75% ostaje u SAD. Ova municija nam stiže, ali proizvodnja se odvija tamo, a novac ostaje u SAD-u, a porezi ostaju u SAD-u. Da, to je ogromna podrška koja nam dolazi, ali nam je potrebna“, dodao je predsjednik.

S obzirom da se zakonodavci u SAD-u još uvijek prepiru nakon višemjesečnog zastoja oko paketa pomoći od 60 milijardi dolara, Zelenski je priznao da je rat u Gazi preusmjerio globalnu pažnju – i pomoć SAD, od borbe njegove zemlje.

“Prvo i najvažnije, razumijemo da je ovo humanitarna katastrofa. Naravno, to je privuklo pažnju Ukrajine u oblasti informisanja. To je činjenica, a kada izgubite pažnju sa svog regiona na druge regione, onda je očigledno da ne vidite fokus i to je dobro za Rusiju”, naveo je Zelenski.

A promjena svjetske pažnje nije sve što je predsjednik Vladimir Putin pokušao iskoristiti, rekao je Zelenski. Nije ga iznenadilo kada je ruski lider uperio prst u Ukrajinu, tvrdeći da je ona nekako podržala teroristički napad u blizini Moskve u kojem je 22. marta ubijeno 139 ljudi. ISIS je preuzeo odgovornost za pokolj, a američki zvaničnici kažu da su vidjeli ništa što bi dovelo u sumnju tu tvrdnju.

“Čak i nakon što je ISIS preuzeo odgovornost!” začudio se Zelenski, odbacivši Putinove insinuacije kao “smiješne”.

Zelenski je rekao da je Putin odlučan da vrati bivšem Sovjetskom Savezu njegovu imperijsku slavu i njegove geografske granice.

“Čak i sutra, projektili mogu letjeti u bilo koju državu. Ova agresija i Putinova vojska mogu doći u Evropu, a onda će građani Sjedinjenih Američkih Država, vojnici Sjedinjenih Američkih Država, morati da štite Evropu jer su članice NATO-a”, kazao je Zelenski.

Nazivajući rusku invaziju na njegovu zemlju ratom protiv demokratije, protiv vrijednosti, protiv cijelog sveta, Zelenski je rekao da možda ima nekih na Zapadu koji su umorni od slušanja poruke, ali da su umorni samo oni koji nisu u rata, koji ne znaju šta je rat i koji nikada nisu izgubili svoju djecu.

“SAD pomažu Ukrajini i mi smo zahvalni na njihovoj podršci, na ovoj multilateralnoj podršci, ali SAD ne vode rat, ali može doći u Evropu, i u Sjedinjene Američke Države. Može doći vrlo brzo u Evropu”, naveo je Zelenski piše CBS.

“80-te, a zatim kraj 90-ih – on to nikada neće oprostiti”, rekao je Zelenski, sugerirajući da njegov ruski kolega ima dugotrajnu ljutnju zbog kolapsa svijeta prije hladnog rata. “On vjeruje u to. Ne trebamo mijenjati njegovo mišljenje. Moramo njega mijenjati. Moramo ga zamijeniti”.