BiH

Zatražen pritvor za Katanić, a mjere zabrane za Ibrahimovića, Hukića i Markovića

 Nakon što je ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu i mjere zabrane za tri osumnjičene osobe, u predmetu sa koruptivnim elementima, a koje su lišene slobode u okviru akcije SIPA-e, u saradnji sa FUP-om, MUP-om RS, MUP-om KS i MUP-om TK, kao i UIO BiH, realizovanoj na području Sarajeva, Tuzle i Srebrenice.  

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

 Mjera pritvora za osumnjičenu Danku Katanić, državljanku BiH i Republike Srbije, zaposlenu na poslovima carnika u UIO BiH, predložena je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičena mogla ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na osumnjičene Elvira Ibrahimovića, Alena Hukića, državljanina BiH i Republike Srbije i Marka Markovića predložene su mjere zabrane, u skladu sa zakonom, koje uključuju zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH, zabranu sastajanja sa određenim osobama, te obavezno povremeno javljanje državnom organu.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičeni, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, djelujući zajednički sa jasno definisanim ulogama, u periodu od mjeseca marta do početka oktobra ove godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više desetina navrata vršili krijumčarenje velikih količina akcizne robe (duhana za nargilu), preko državne granice iz R Srbije u BiH, a potom skladištili i stavljali u promet kao neocarinjenu robu na tržištu BiH.

Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje carinskih i poreznih obaveza u iznosu od 750.000 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH.

Osumnjičena Katanić se tereti da je, kao službeno lice UIO BiH, zaposlena na poslovima carinika u Carinskom referatu Skelani, koristeći svoj službeni položaj, počinjenjem koruptivnih radnji za ugovorene novčane iznose, sudjelovala u krijumčarenju i prevozu duhana za nargilu preko državne granice.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krvično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe i krijumčarenje, a osumnjičena Danka Katanić i za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U sklopu operativne akcije Plug privremeno je oduzeto 3.250 kg akcizne robe (duhan za nargilu), 509 kilograma uglja za nargilu, te veća suma novca, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prihvati notifikacije