BiH

Bosnainfo saznaje: Šta se dešava sa prijavom protiv haškog osuđenika Daria Kordića, koga je SIPA saslušala!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na osnovu prijave advokata Mirnesa Ajanovića u junu u proceduru uputilo prijavu protiv Darija Kordića koja je data postupajućem tužitelju.

FOTO: RADIO SLOBODNA EVROPA / BOSNAINFO
FOTO: RADIO SLOBODNA EVROPA / BOSNAINFO

Šta se dešava tri mjeseca nakon prijave, za Bosnainfo otkrio je Mirnes Ajanović:

„Ono što ja imam informaciju jeste činjenica da sam prošlog mjeseca saslušan od strane SIPA-e kao svjedok i kao prijavitelj, što je osnova za pokretanje postupka u cilju podizanja optužnice.

U međuvremenu nisam dobio ništa od Tužilaštva, mogu pretpostaviti da je to dijelom i zbog godišnjih odmora iako to ne bi trebala biti okolnost koja je razlog tome. Ali po praksi kao advokat znam da je potrebno određeno vrijeme nakon saslušanja prvog svjedoka, u ovom slučaju mene kao prijavitelja, gdje sam ja iznio konkretne dodatne argumente i činjenice koje su dokaz uznemirenosti javnosti zbog svega što se događalo od objave koja je i rezultirala podnošenjem krivične prijave, a kao osnov da postoji biće krivičnog djela i obaveza Tužilaštva da ide u istražni postupak dalje i donese odluku o podizanju optužnice“.

Podsjetimo, Ajanović je u subotu 10. juna dostavio Tužilaštvu BiH prijavu protiv Kordića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Pročitajte još

Haški osuđenik i ratni zločinac Dario Kordić je snimljen prošle godine kako daje sramotan odgovor na pitanje “Da li je vrijedilo zatvora i rata”. Kordić je odgovorio da bi sve ponovio i da ne bi mijenjao ni sekunde. Ovaj snimak je i dalje dostupan u javnosti.

„Ono što je trebalo naravno od strane Tužilaštva jeste i okolnost da se sasluša i prijavljeno lice Kordić, a svakako i da se izvrši uvid u video snimak i da se provjeri vjerodostojnost istog. Mi ne sumnjamo da je vjerodostajan snimak, jer se niko nije žalio niti negodovao, niti pokušao demantovati taj snimak. Dakle niti Kordić, niti bilo ko drugi, što pokazuje da je snimak vjedostojan, ali Tužilaštvo to ne može pretpostaviti, ono to mora utvrditi na način da je to nesporno.

Ja svakako kao što sam i najavio, neću odustati od zahtjeva za procesuiranje kao prijavitelj imam pravo na to, a oni su me dužni obavijestiti o svim radnjama koje čine u međuvremenu, a ja imam pravo tražiti, a to ću i uraditi. Djelovat ćemo u tom smislu da ako ne budu radili tražit ću ažuriranje predmeta, pa i kod glavnog tužitelja, jer ovaj predmet mi moramo svi djelovati na način da niko više se ne usudi ovako govoriti, ponižavati žrtve i izazivati rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju. Ovakve izjave da bi ponovio sve što se desilo, stradanje, ubijanje civila i djece su monstruozno i to mora biti sankcionisano onako kako to zakon propisuje, visokim zatvorskim kaznama, višegodišnjim“, naglašava Ajanović za Bosnainfo.

Nevjerovatno je kako je blijeda reakcija nadležnih na ovaj slučaj, a još je gore što Tužilaštvo ne radi svoj dio posla.

„Upravo zato što Tužilaštvo ne radi svoj dio posla na način da bude efikasno, da se efikasnije rade ovakvi postupci, onda bi svi koji bi se usudili da to čine, da djeluju na način da ugrožavaju bilo čiju bezbjedost po bilo kakvom osnovu, pogotovo po nacionalnom i vjerskom, da šire mržnju između naroda i narodnosti BiH, onda ne bi se dešavalo ovako.

Pročitajte još

Zato iniciram, tražim i forsiram ovaj predmet jer on je baš drastičan u smislu kršenja prava, jer se radi o osuđeniku od strane Haškog tribunala koji je čak pušten prijevremeno, a koji niti se kaje i govori da bi to ponovio, to je podstrek svim ovim događanjima sada. U međuvremenu sve ovo što imamo sada, eskalaciju ovih napada na povratnike možemo smatrati da se radi zbog neadekvatnog reagovanja, u ovom slučaju Tužilaštva, je po meni osnov da se traži pritvor za Kordića.

Realno je postojala mogućnost da se isti pritvori kako ne bi ponovio isto krivično djelo i zbog evidentne uznemirenosti javnosti. Samom zaprijećenom kaznom, postojao je osnov za određivanje pritvora, pa kada bis e protiv njega podnijela takva aplikacija Sudu zahtjev za određivanjem pritvora, onda bi sud bez obzira gdje se on nalazio, donio odluku o potjernici, i to bi sigurno djelovalo preventivno, jer kazna prema jednoj osobi ne donosi se samo radi te osobe nego i radi opomene svima ostalima, radi prevencije, da se takvo djelo ne čini“, tvrdi Ajanović.

Za Bosnainfo advokat Ajanović pojasnio je koliku moć zapravo ima Tužilaštvo, a koja je omogućena izmjenom zakona 2003. godine.

„Dakle, ovdje ta prevencija zahtjev za određivanje pritvora je izostala, to je greška Tužilaštva. Mogli su to uraditi i evo ja ovako javno zamjerim glavnom tužitelju i postupajućem tužitelju što to nisu inicirali da sud odredi ima li osnova za određivanje pritvora. Sud to ne može bez odluke Tužilaštva, Tužilaštvo je to koje inicira zahtjev, podnosi zahtjev za određenje pritvora, niko drugi u državi to nema pravo da radi.

To su donijeli 2003. godine odluku da sve što se tiče krivičnih postupaka rade tužioci, građani niti bilo ko, advokati niti sudije ne mogu pokrenuti ništa, ako to neće tužilac, smatram da je potrebno zbog svih ovih razloga promijeniti i odredbe Krivičnog zakona, krivičnu reformu u pravosuđu iz 2003. godine koja se pokazala neefikasnom, a promijeniti na način da i građani mogu podnijeti krivičnu prijavu nakon što tužilac ne uradi svoj dio posla kao što je to bilo prije 2003. godine i sud onda odlučuje ima li elemenata za procesuiranje lica, to je tako bilo.

Ja sam imao situaciju gdje sam protiv sudija podnio krivičnu prijavu u to vrijeme oni koji su kršili zakon i sudije su bile pred sudijama saslušavane, a tužilac nije htio da inicira postupak zbog krivičnog djela, oni su se pozivali na imunitet, a onda su donijeli 2003. godine odluku da toga nema. Samo tužilac odlučuje o tome hoće li podnijeti prijavu ili ne, zato imamo situaciju da kriminalna lica, pa i ovakvi ratni zločinci mogu da rade šta hoće i imamo svaki dan eskalaciju kriminaliteta u svakom obliku, pa i onom monstuoznom, ludačkom koji se desio u Gradačcu, gdje su evidentno kriminalci zaštićeni.

Tako da, prilika je da i ovaj put tražimo od vlasti da se ide u izmjenu krivično-procesnih odbredbi, kaznenih odredbi i većih kazni, ali i ovih okolnosti da građani mogu podnijeti, a da sud odlučuje je li osnovano ili ne“, kazao je Ajanović za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije