BiH

Tužilaštvo BiH diže nove Sky optužnice, na listi imena poznatih kriminalaca: Za drogu uzimali do 130.000 KM

Državno tužilaštvo aktivno radi na novim Sky optužnicama koje će biti podignute najkasnije do kraja godine.

FOTO: OSLOBODJENJE
FOTO: OSLOBODJENJE

Nakon što su u posljednjih pola godine optužili više od 100 osoba, među njima i Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika tadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, ali Milana Matkovića, jednog od najvećih narkobosova u regiji, na redu su nova imena, piše Srpskainfo

Finansijska istraga

Tako Tužilaštvo BiH već polako piše nove optužnice koje se odnose na dokaze iz Sky aplikacije.

Radi se o osumnjičenima Admiru Arnautoviću Šmrku, koji se nalazi u kućnom pritvoru, a uhapšen je prije pola godine zbog organizovanog kriminala i šverca narkoticima.

I dalje u ovom predmetu traje finansijska istraga, ali će sve uskoro rezultovati podizanjem optužnice protiv više osoba.

Ništa manje nije bitan ni Elvis Keljmendi, koji je, takođe, hapšen i pritvoren zbog dokaza i poruka iz Sky istrage. On je u pritvoru proveo tri mjeseca, ali je, kako se tada tvrdilo, pristao na saradnju s Tužilaštvom BiH u zamjenu za slobodu. Međutim, ne može biti zaštićen od krivične odgovornosti. Zajedno s njima tada su uhapšeni i pritvoreni Ajlin Ahmić, MMA borac, i Anel Sejfović, koji su tek prije tri mjeseca pušteni da se brane sa slobode.

Lažni papiri

Mjesec kasnije pao je i Adi Nukić. Svi se terete za trgovinu narkoticima i druga krivična djela, poput priprema likvidacija i izrade lažnih dokumenata.

Posebno je upečatljiva uloga tadašnjeg direktora OSA, Osmana Mehmedagića Osmice, kada je u pitanju zaštita od procesuiranja Keljmendija. U komunikaciji između ove grupe u Sky porukama Osmica se spominjao više puta.

Keljmendijeva grupa imala je zaštitu među pripadnicima Federalne uprave policije. No, Tužilaštvo BiH ima dokaze da podigne optužnicu. Keljmendijeva grupa imala je kontakte i s pojedinim nosiocima pravosudnih funkcija.

Uzimali 40.000 KM na heroinu

Keljmendi je, podsjećamo, koristio Sky nadimak Besa, a Ahmić je bio Avatar. Za kilogram kokaina, tvrdi Tužilaštvo, uzimali su 90.000 KM, a heroina 40.000 KM, piše Avaz.

Članovi su i osumnjičeni Sky imena Tiger 1, Nino, Aron, Bufalo, Tokio, Goku, Roma, Smesko, Amsterdam, Ronaldo, Djole, Sinola, Ekica…

Prihvati notifikacije