Bolest srca progresivno je stanje koje može započeti u ranoj životnoj dobi, ali se također može spriječiti ili kontrolirati stvaranjem pametnih životnih navika zdrava prehrana te odabir pravih namirnica predstavljaju korak u dobrom smjeru za održavanje zdravlja srca.
Zobena kaša
Zobena kaša i mekinje dobar su način za početak vašeg dana. Sadrže topiva vlakna koja pomažu smanjiti “loš” LDL holesterol i pomažu vam da se osjećate sitima, tako da je manja vjerovatnost da ćete se prejedati. Ostali izvori vlakana uključuju grah, leću, slanutak i cjelovite žitarice, a također ih možete osigurati u obliku dodataka prehrani, kao što je psyllium.
Steroli i stanoli
S obzirom na strukturnu sličnost holesterolu, steroli i stanoli proučavaju se zbog svojih svojstava ometanja apsorpcije holesterola. Te hranjive tvari nalaze se u nekim plodovima, povrću, orašastim plodovima i sjemenkama. Bademi, kikiriki, maslinovo ulje i prokulice dobar su izbor.Također potražite namirnice koje sadrže dodatne sterole i stanole, poput margarina, soka od naranče i jogurta.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline pomažu očuvati vaše arterije, sniziti krvni pritisak i obuzdati trigliceride, masnoće u krvi koje mogu povećati zdravstveni rizik po vaše srce. Da bi se postigao optimalan nivo esencijalnih masnih kiselina, preporučuju se dva obroka masne ribe sedmično. Najbolji izvor EPA i DHA kiselina je riblje ulje, te plava morska riba kao što su losos, srdela, tuna i skuša.
Bijeli luk
Kad začinite svoju hranu, možda ćete također zaštititi i svoje srce. Ljudi su stoljećima koristili bijeli luk kao lijek, a istraživanja pokazuju kako može biti koristan u regulaciji krvnog pritiska i nivoa holesterola. Međutim, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što isprobate bilo koji dodatak prehrani jer može povećati rizik od krvarenja i ometati lijekove koje uzimate.
Vitamin D
Vitamin D igra ulogu u održavanju zdravlja vašeg srca – Sunce je jedan od prirodnih izvora, a kad je riječ o hrani, birajte ribe poput lososa i tune. Također ga možete pronaći u mlijeku i narandžinom soku kojima je dodat vitamin D.
Likopen
Osigurat ćete dozu ovog moćnog antioksidansa kad jedete svježi paradajz ili proizvode od paradajza. Studije pokazuju da likopen pridonosi smanjenju rizika od srčanih bolesti, iako tačno nije jasno na koji način. Dolazi i u obliku dodataka prehrani, ali istraživači vjeruju kako prehrambeni izvor predstavlja bolju opciju.
Zeleni čaj
Pijte zeleni čaj ako želite smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Istraživanja sugeriraju kako katehini, sastojci zelenog čaja, mogu smanjiti vaš holesterol, sniziti vrijednosti krvnog pritiska i pridonijeti sprečavanju ateroskleroze.
Folati
Hrana bogata ovim hranjivim tvarima, obliku vitamina B kompleksa, možete smanjiti rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Nalaze se u zelenom lisnatom povrću, poput špinata, te leći, grahu i šparogama.
Avokado
Avokado sadrži nezasićene masti i dobar je izvor kalija, minerala koji pridonosi kontroli krvnog pritiska. Usto, avokado sadrži vitamin C i karotenoide koji su povezani sa smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Osim što nudi dobru dozu vlakana, pokazalo se kako avokado pomaže tijelu apsorbirati druge antioksidanse kada se pojede s povrćem kao što su špinat i mrkva.
Kvinoja
Kvinoja predstavlja nevjerovatan izvor biljnih proteina, što je bolji izbor za zdravlje srca, bubrega i vrijednosti krvnog pritiska od proteina iz crvenog mesa. Osim toga, kvinoja sadrži gotovo dvostruko veću količinu vlakana nego druge žitarice. Sadrži antioksidanse i mononezasićene masnoće – isti tip masnoća koje se nalazi u maslinovom ulju i avokadu.