Život

Vrijeme je za zaštitu voćki: Čime tretirati šljive, trešnje i višnje?

U voćnjacima koštičavog voća gdje je opalo pola lisne mase, vrijeme je za zaštitu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Prema preporukama savjetodavaca Poljoprivrednog zavoda USK, neophodno je tretiranje protiv različitih gljivičnih i bakterijskih biljnih bolesti.

U nasadima višnje, trešnje i šljive treba promijeniti zaštitu bakrenim pripravcima. No, imajte na umu da je prije same aplikacije, sasušene tzv. mumije potrebno skinuti sa stabla i iznijeti iz voćnjaka.

Podsjetimo, u ovom vegetacijskom razdoblju voćka se priprema za zimovanje otpuštanjem lisne mase, uslijed čega nastaje velik broj ranica na granama. Sve su to potencijalna ulazna mjesta za infekcije gljivičnim bolestima i bakteriozama. Bakar će svojim dezinfekcijskim djelovanjem na stablo smanjiti pritisak bolesti, te ubrzati odrvenjavanje mladica i pospješiti opadanje lišća, što će pak smanjiti mogućnost smrzavanja i pucanja kore, piše Agroklub.

Zaštitu obavite po mirnom vremenu i obavezno sa svih strana oprskati kako krošnju, tako i debla voćnjaka. Ovaj put nemojte biti štedljivi, utrošite što je moguće više sredstva za zaštitu.

Obavezno ga koristite u preporučenom omjeru i na način naveden u uputama.