Ekonomija

Vlada Federacije BiH ne da javnosti na uvid nacrte fiskalnih zakona

Vlada Federacije BiH priprema set fiskalnih zakona, ali nacrti istih nisu dostupni javnosti.

FOTO: VLADA FBIH
FOTO: VLADA FBIH

Minimalna plata mora biti 1.000 KM, već godinama poručuju radnici i predstavnici Sindikata. Prema najavama vlasti, to će konačno biti usvojeno na nivou Federacije BiH, piše Akta.ba.

Naime, set fiskalnih zakona koji priprema Vlada Federacije BiH, kažu ekonomski stručnjaci, mogao bi donijeti pozitivnije statistike. Predviđeno je smanjenje doprinosa i određivanje minimalne plate od 1.000 KM.

Ipak, ono što je nije poznato i što se u javnosti ne komunicira je da se obračunavaju doprinosi i topli obrok i putni prevoz, tj. da je sve obuhvaćeno novim obračunom što ukazuje na to da će plata mnogima ostati ista jer troškovi prevoza i topli obrok neće biti obavezan i na njih će se računati puni doprinosi.

Akta.ba zatražila je od Ureda za informisanje Vlade FBiH na uvid nacrte zakona o doprinosima, te zakona o porezu na dohodak.

“Na naše iznenađenje, obavijestili su nas nisu u posjedu traženih informacija (dokumenata), te preporučili da se direktno obratimo Federalnom ministarstvu finansija, koje je nadležno za iste.

Svakako smo to učinili i prije upute, ali su nam i na ovaj upit ‘zalupili vratima'”, piše Akta.ba.

“Nacrte/prijedloge zakona nismo u mogućnosti poslati dok se ne utvrde na sjednici Vlade”, kazali su iz federalnog Ministarstva finansija.

Dakle, u fiskalne zakone u nacrtu još uvijek nema niko uvid. Ne samo javnost, nego ni institucije koje bi i trebale. Pitali u i Poreznu upravu Federacije BiH da li su dobili na uvid prijedloge istih i koliko su generalno učestvovali u kreiranju prijedloga zakona bitnim za fiskalnu reformu.

Ali, ništa.

“Porezna uprava FBiH nije dobila prijedloge zakona”, kazali su kratko.

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović je ranije isticao da nije dobro da se propisi koji se odnose na rad Porezne uprave donose bez njenog učešća i pripreme i da ona za njih sazna tek kada se objave.

Prihvati notifikacije