Politika

Lendo: Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka

Vlada Federacije danas je odlukama protivnim Statutu KCUS-a, postupajući suprotno odlukama Vlade Srednjobosanskog kantona, u upravljačku strukturu KCUS-a ispred ovog kantona imenovala politički aktivno lice, članicu HDZBiH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca, koja će u konačnici odlučivati o postavljenju novog direktora UKC Sarajevo, saoćeno je iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako se navodi u saopćenju, Statut KCUS-a i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to danas bio slučaj.

– U nezakonitim rješenjima navedeni su organi koje Statut KCUS-a ne poznaje i to „privremeni Upravni odbor“ i „privremeni Nadzorni odbor“. Statutarni organi KCUS-a su Upravni odbor i Nadzorni odbor, te kao takvi jedini su ovlašteni da donose odluke koje proizvode pravne učinke. Bilo kakve odluke koje donose organi koje Statut KCUS-a ne poznaje, su nezakonite i ne proizvode pravne učinke. Statut KCUS-a i zakoni nalažu da se svako upražnjeno mjesto u Upravnom i Nadzornom odboru popunjava nakon javno provedene konkursne procedure, a ne na osnovu procedure koju samovoljno i suprotno zakonu provodi nametnuti premijer – stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da je Vlada Federacije ovim činom razorila integritet i ugled KCUS-a, pogazila volju kantona u kojim su Bošnjaci većina, te u ruke HDZBiH i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake.

– Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uslove liječenja određivati kadrovi HDZBiH i Dragana Čovića – navodi se u saopćenju iz Lendinog kabineta.

Prihvati notifikacije