Region

Vjosa Osmani otputovala u Brisel

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je danas u Brisel u zvaničnu posjetu sjedištu NATO-a.

FOTO: EPA-EFE/MALTON DIBRA
FOTO: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Vjosa Osmani

Pred put se sastala sa komandantom Kosovskih bezbijedonosnih snaga (KBS) general-potpukovnikom Bashkimom Jasharijem.

Predsjednicu Osmani sutra će primiti generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, sa kojim će imati bilateralni sastanak. Nakon sastanka obratit će se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani će se tokom posjete sastati i sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom, ambasadorkom SAD u NATO-u Julianne Smith, kao i sa predstavnicima drugih savezničkih država.

“Tokom posjete, predsjednica Osmani će potvrditi riješenost naroda i institucija Republike Kosovo da unaprijede put ka članstvu u NATO-u, počevši od programa Partnerstvo za mir, kao i jačanju saradnje i koordinacije sa saveznicima, posebno po pitanjima bezbijednost. Prenijet će i zahvalnost naroda Kosova za stalnu ulogu i doprinos NATO-a na Kosovu, kao i posvećenost zajedničkom doprinosu dugoročnom miru, stabilnosti i bezbijednosti u našem region”, navodi se u saopštenju.

Pred put u zvaničnu posjetu u sedištu NATO-a, predsjednica Osmani je imala radni sastanak sa komandantom KBS-a general-potpukovnikom Bashkimom Jasharijem. Jashari je predsjednicu Osmani, kao vrhovnog komandanta KBS-a, obavijestio o aktuelnim aktivnostima i dešavanjima u KBS-u, sa posebnim naglaskom na proces sprovođenja Sveobuhvatnog plana tranzicije tokom 2023. godine i povećanja blagostanja vojnika KBS-a.

Razgovarali su i o saradnji i bliskoj koordinaciji sa glavnim strateškim partnerom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sa drugim zemljama NATO-a, u vezi sa bezbijednosnim pitanjima u zemlji i regionu. Oni su ponovili da je njihova zajednička vizija da Republika Kosovo razvija svoju vojsku u skladu sa standardima zemalja članica NATO-a, da bude interoperabilna snaga u zajedničkim misijama sa savezničkim snagama u službi mira, stabilnosti i regionalne i globalne bezbijednosti.

Prihvati notifikacije