Region

Osmani: Kosovske sigurnosne snage spremne su pridružiti se NATO-u

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani kazala je u ponedjeljak kako su Kosovske sigurnosne snage (KSF) spremne pridružiti se NATO-u jer su obučene po najvišim standardima i doprinose miru u regiji.

FOTO:  FACEBOOK/VJOSA OSMANI
FOTO: FACEBOOK/VJOSA OSMANI

“Sigurnosne snage doprinose miru i sigurnosti u regiji, ali i šire, služeći zajedno s američkim, britanskim i drugim savezničkim vojskama u raznim zemljama svijeta u mirovnim misijama i time dokazuju da su već spremne pridružiti se najmoćnijem savezu u povijesti čovječanstva, NATO-u“, kazala je Osmani na svečanosti u kasarni “Adem Jashari” u povodu obilježavanja Dana KSF-a.

Osmani je podsjetila kako je dan KSF-a i dan ponosa za svakog građanina Republike Kosovo u kojem se građani s velikim ponosom sjećaju izuzetno velike žrtve naroda te zemlje i Oslobodilačke vojske.

“Puno je krvi proliveno da Kosovo ima svoju vojsku, zato sam uvjerena da svaki vojnik s velikim ponosom nosi ovu uniformu i da je spreman dati život za domovinu, ako treba”, kazala je Osmani, prenose Reporteri.net.

Kosovo gradi vojsku koja bi trebala imati 5.000 regularnih vojnika i 3.000 pričuvnih, a NATO u toj zemlji od 1,8 miliona stanovnika ima oko 4.500 mirovnih snaga.

Kosovo se u septembru suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržava službeni Beograd. U oružanom sukobu tokom kojeg su srpske paravojne formacije napale policiju Kosova u selu Banjska poginuli su jedan kosovski policajac te trojica Srba.

Kosovo ima za cilj pridružiti se NATO-u, ali četiri članice tog saveza još uvijek ne priznaju njegovu nezavisnost od Srbije iz 2008.

Prihvati notifikacije