Region

Osmani se sastala sa komandantom Komande združenih snaga

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a, admiralom Stuartom B. Munschom.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Osmani je admiralu Munschu zahvalila na kontinuiranoj podršci NATO-a u održavanju stabilnosti i mira na Kosovu i u regionu, nakon čina agresije Srbije i terorističkog napada na Kosovo 24. septembra, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

“Predsjednica Osmani je istakla potrebu preduzimanja konkretnih mjera protiv Srbije nakon čina agresije i terorističkog napada paravojnih i kriminalnih grupa koje je na terenu predvodio Milan Radoičić, a politički Aleksandar Vučić. Ona je istakla da Srbija treba da povuče svoje vojne trupe sa granice sa Kosovom jer predstavljaju opasnost po mir i stabilnost u region”, navedeno je u saopštenju.

Ona je pohvalila povećanu posvećenost KFOR-a i NATO-a u povećanju bezbjednosti duž kosovsko-srpske granice i ocijenila da je to neophodna akcija da se spriječi ponavljanje čina koji se dogodio 24. septembra.

Na sastanku je naglašen značaj bliske saradnje bezbjednosnih institucija Kosova i NATO-a u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima u zemlji i regionu.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su snage te vojne Alijanse spremne da održe mir na Kosovu i da neće dozvoliti povratak nasilju koje je zahvatilo region 1990-ih godina. Stoltenberg je kazao da je duboko zabrinut zbog sadašnje situacije. On je u intervjuu za njemački list “Die Welt“ istakao značaj diplomatskih napora u rješavanju krize na Kosovu i pozvao je Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć EU.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj, na sjeveru Kosova, ubijen je jedan kosovski policajac, a dva su ranjena, dok su najmanje tri napadača ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste.

Prihvati notifikacije